torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Socialstyrelsen: Kommuner och regioner måste öva för kris

Publicerad: 7 oktober 2022, 10:48

Skogsbrand i Kårböle, utanför Ljusdal, 2018. Foto: Mats Andersson/TT

Kommunerna och regionerna måste bli mycket bättre på att klara kriser och katastrofer. Det konstaterar Socialstyrelsen som nu har tagit fram utbildningar och planer för övningar.

Ämnen i artikeln:

Civilt försvarSocialstyrelsenHälsa

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Under pandemin fick Socialstyrelsen ett regeringsuppdrag att ta fram utbildnings- och övningsplaner för katastrofmedicinsk beredskap och civilt försvar. Det handlar bland annat om traumavård, omhändertagande av drabbade efter händelser med skadliga kemiska ämnen och joniserande strålning samt krisstöd.

– Vi har utgått från de kunskaper som olika kategorier av hälso- och sjukvårdspersonal behöver efter att en så kallad ”särskild händelse” inträffat. Inom hälso- och sjukvården innebär det att den är så omfattande och allvarlig att de befintliga resurserna inte räcker till, säger Kristina Lennquist Montán, projektledare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

För att klara den typen av situationer måste kommuner och regioner, enligt Socialstyrelsen, ”kraftigt stärka” sina kunskaper. Därför lanserar nu myndigheten ett omfattande utbildningspaket och framhåller all hälso- och sjukvårdspersonal bör ha grundläggande kunskaper inom katastrofmedicin.

Socialstyrelsen framhåller vikten av att kommuner och regioner regelbundet övar inför katastrofer. Myndigheten har även tagit fram en nationell övningsplan för katastrofmedicinsk beredskap och civilt försvar.

LÄS MER:

Hennes jobb är att måla fan på väggen – ”Krisen blir aldrig som man tänkt sig”

Tekniska verken efter sabotaget: ”Du har gjort fel om du agerar i panik nu”

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev