Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Socialdemokraterna har inte rätt medicin för sjukvården

De landsting där moderater fått förtroendet att leda det politiska arbetet präglas alla på olika sätt av arbete för utveckling och innovation. Vi är däremot inte lika övertygade om att socialdemokratisk sjukvårdspolitik är rätt medicin för sjukvårdens utveckling, replikerar nio ledande moderata landstingspolitiker.

Publicerad: 16 januari 2014, 07:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Innovation

REPLIK Vi är övertygade om att Patric Källman gör ett utmärkt arbete i socialdemokraternas sjukvårdskommission, och önskar lycka till med arbetet som han beskriver i sin artikel i Dagens Samhälle 11 december. Däremot är vi inte lika övertygade om att socialdemokratisk sjukvårdspolitik är rätt medicin för sjukvårdens utveckling.

De landsting, där moderater fått förtroendet att leda det politiska arbetet, präglas alla på olika sätt av arbete för utveckling och innovation. Det sker på olika sätt, men gemensamt för våra landsting är insikten om att vården måste utvecklas och samarbetet med akademi och industri stärkas. Enskilda exempel från varje landsting är svårt att rymma i en artikel som denna, men utvecklingen pågår inom IT, Life Science, kliniska prövningar, klinisk forskning och utbildning. Det går alltid att göra mer – men ambitionen är hög, och resultaten pekar i rätt riktning.

En av farorna i den utveckling vi just nu ser i svensk sjukvård är om alarmismen leder till en oriktig bild av tillståndet i vården och i den medicinska forskningen. Det kan vara på plats att påpeka att svensk sjukvård står sig väl i en internationell jämförelse, och att alliansregeringen gjort omfattande satsningar på medicinsk forskning. Vi ser också en trend mot mindre och mer innovativa företag inom medicinteknik och Life Science som ställer nya krav på samverkan. Det kräver ett ändrat synsätt som vi tagit till oss genom att organisera samverkan och stöd på andra sätt än de traditionella.

En väg till detta nytänkande har handlat om nya och många gånger nära samverkansformer. Det är inte heller alltid så, att all utveckling måste ske i de sju landsting som med naturlig samverkan med respektive lärosäte mest förknippas med hög aktivitet inom FoU. I dag måste alla landsting vara på tå inom dessa områden. Vården måste också våga pröva nya arbetsformer. I de landsting där vi är verksamma är öppenheten emot nya vårdgivare stor. Det breddar och utvecklar vården men öppnar också för nya tänkesätt och nya arenor för FoU.

Torbjörn Rosdahl, landstingsstyrelsens ordförande (M), Stockholms läns landsting

Erik Weiman, landstingsstyrelsens ordförande (M), Uppsala

Marie Morell, oppositionsråd (M), Region Östergötland

Håkan Jansson, landstingsstyrelsens ordförande (M), Landstinget i Jönköpings län

Suzanne Frank, landstingsstyrelsens ordförande (M), Landstinget i Kronoberg

Pia Kinhult, regionstyrelsens ordförande (M), Region Skåne

Mats Eriksson, ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen (M), Region Halland

Fredrik Larsson, landstingsstyrelsens ordförande (M), Landstinget i Värmland

Per Wahlberg, landstingsstyrelsens ordförande (M), Landstinget i Västernorrland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Innovation

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev