Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Smittspridning ökar från låg nivå i storstäder

Publicerad: 23 juli 2021, 08:38

Smittspridningen ökar i storstäderna och utlandsresor är en starkt bidragande orsak.

Foto: Joachim Lagercrantz

Smittspridningen av covid-19 ökar i storstäderna – men från en låg nivå. Runt vart fjärde nytt fall kan kopplas till utlandsresor.

Ämnen i artikeln:

Covid-19Smittskydd

Antalet fall nationellt av covid-19 fortsätter att ligga på en låg nivå, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Men i samtliga storstadsregioner syntes en ökning förra veckan.

Under vecka 28 rapporterades 1 855 bekräftade fall av covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med cirka 24 procent jämfört med vecka 27. Enligt Folkhälsomyndigheten var incidensen räknat över 14 dagar 32 fall per 100 000 invånare.

Minst 23 procent av de nya fallen kan kopplas till utlandsresor, vilket även det är en ökning. Eftersom smittspridningen ökar i Europa och övriga världen innebär det en risk för svenska resenärer, skriver Folkhälsomyndigheten, som påminner om att det gäller att hålla avstånd och umgås i en mindre krets på resmålet.

Dessutom rekommenderas att testa sig vid hemkomsten och minimera kontakter den närmaste veckan efter man kommit hem. Ovaccinerade personer rekommenderas att testa sig även utan symptom.

Antalet intensivvårdade patienter fortsätter dock att minska. Hittills har sex nya patienter med bekräftad covid-19 rapporterats för vecka 28, enligt Folkhälsomyndigheten. Det är lägre än medelvärdet för veckorna 25-27.

Fram till och med vecka 28 har totalt 14 615 dödsfall rapporterats.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev