lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Smittskyddsläkare som dömdes för klimataktion erbjuds nytt jobb

Publicerad: 26 januari 2023, 12:28

Gustav Backlund har arbetat 50 procent som biträdande smittskyddsläkare i Dalarna och resterande tid som läkare på laboratoriet vid Falu lasarett. Foto: DANIEL ERIKSSON

Den biträdande smittskyddsläkaren dömdes för olaga intrång i samband med en klimataktion. Region Dalarna ville att han skulle säga upp sig från sin tjänst. Nu har en uppgörelse presenterats.

Ämnen i artikeln:

Region DalarnaHälsaSmittskyddArbetsrätt

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Region Dalarna ber den biträdande smittskyddsläkaren Gustav Backlund om ursäkt och erbjuder honom ett avtal med en ny anställning. Det står klart efter ett möte mellan regionen, facket och Gustav Backlund, rapporterar P4 Dalarna. 

Vad som står i avtalet är inte känt. Utom på en punkt.

– Avtalet säger inte biträdande smittskyddsläkare, kommenterar regiondirektör Karin Stikå Mjöberg.

Själv vill Gustav Backlund varken säga bu eller bä om det nya anställningsavtalet. Tidigare har han arbetat 50 procent som biträdande smittskyddsläkare och resterande tid som läkare på laboratoriet vid Falu lasarett.

– Det har varit ett bra möte, men sedan måste vi kolla lite närmare på det här erbjudandet som arbetsgivarna har kommit med, säger han till P4 Dalarna.

I måndags ordnade kollegor till den biträdande smittskyddsläkaren en manifestation utanför Falu lasarett till stöd för att han ska få jobba kvar. En protestlista med 300 namn har också lämnats över till regionen.

Arbetsgivaren Region Dalarna har nu startat en utredning. Enligt Backlund har regionen inte längre förtroende för honom som biträdande smittskyddsläkare. Just nu arbetar han 50 procent som läkare på laboratoriet på Falu lasarett.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev