måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Smittskyddsläkare får prövotid efter klimataktion

Publicerad: 22 februari 2023, 14:40

Efter flera turer får Gustav Backlund jobba kvar som biträdande smittskyddsläkare i Region Dalarna.

Foto: Mostphotos

Biträdande smittskyddsläkaren i Region Dalarna Gustav Backlund får sex månaders prövotid efter domen för olaga intrång i samband med en klimataktion.

Ämnen i artikeln:

Region DalarnaHälsaSmittskyddArbetsrätt

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Region Dalarna ville först att Gustav Backlund skulle säga upp sig efter att han dömts för olaga intrång under en klimataktion han deltagit i. När hans kollegor protesterade och demonstrerade mot beslutet backade regionen och erbjöd honom en annan tjänst. Men nu har parterna enats om att Gustav Backlund trots allt får fortsätta som biträdande smittskyddsläkare, dock med en prövotid på sex månader. 

Under prövotiden kommer han att jobba med andra arbetsuppgifter, men från och med den 30 augusti ska han vara åter i tjänst som biträdande smittskyddsläkare. 

”En smittskyddsläkare är en läkare som har en speciell roll med myndighetsutövande befogenheter. Därför ställer vi särskilda krav på en smittskyddsläkare”, säger regiondirektör Karin Stikå-Mjöberg i ett pressmeddelande om anledningen till prövotiden.

Läkarförbundet välkomnar överenskommelsen. 

”Under processens gång har vi haft olika meningar om vad som är förtroendeskadligt, men vi känner oss nöjda med förhandlingens utgång”, säger Daniel Svedin från Dalarnas läkarförening i pressmeddelandet. 

LÄS MER: Smittskyddsläkare som dömdes för klimataktion erbjuds nytt jobb

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev