Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Sluta nedvärdera städarna - integrera dem!

Hur många säger ”God morgon hur mår du i dag” till en städare? Så länge samhället nedvärderar en hel bransch och kategoriserar den som rutten och kriminell kommer ingenting att förändras oavsett nya direktiv kring upphandling och annat, skriver Städbranschens vd efter städskandalen på Södersjukhuset.

Publicerad: 21 oktober 2015, 13:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Städverksamheten måste integreras och ses som vilken annan del som helst i verksamheten.


Ämnen i artikeln:

SjukhusJämställdhetArbete

Städbranschen har inom loppet av ett par veckor fått publicitet dels genom Skatteverkets väl genomförda rapport om fusket med skatter samt grov kriminalitet och dels genom Expressens fenomenala djuplodande reportage om sjukhusstädningen på Södersjukhuset i Stockholm.

Nu rasar man några få dagar (innan denna fråga dör ut igen) både inom och utanför branschen. ”Hur kan det gå till på det här sättet?”, ”Branschen är rutten!” och ”Nu är det nog!”.

Vidare kan vi se hur myndigheter och olika aktörer pekar på ”andra” som bär ansvaret. Dom där ”andra” verkar just nu vara Södersjukhuset och ytterst ”det giriga” städbolaget som inte har följt avtal, direktiv eller vad man nu kommit på.

Vissa skjuter på den offentliga upphandlingen där lägstaprismodeller dominerar och skapar usla villkor för vinnande anbudsgivare att faktiskt leverera. Flera rätt, men det är fortfarande dom lägst hängande frukterna och kanske till och med fallfrukterna.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) tangerar några intressanta delar av lösningen i en intervju i Expressen den 21 oktober. Han menar att det är viktigt att integrera städverksamheten och se på den som vilken annan del som helst. Bra där Gabriel, för precis det behöver vi göra och mycket mer.

Min uppfattning är att orsaken till detta ytterst handlar om vår människosyn och våra rädslor. Vi ser ner på människor som inte är som vi, arbetar som vi, ser ut som vi eller lever som vi. Hur många ser städarna i dag? Hur många säger; god morgon hur mår du i dag, till en städare?

LÄS MER: Ingen ska behöva bli sjuk på sjukhus.

Jag vet att flera gör det, men många gör det inte, utan jäktar förbi utan att se, utan att bekräfta, utan att uppskatta och utan att artigt säga tack. Tack, för att du precis gjort rent mitt skrivbord, toaletten jag precis ska använda, barnet du just hjälpte att knyta skorna, det underdimensionerade pentryt som du precis rengjorde efter ännu en kaosartad lunch. Tack för att du gör det som jag inte vill göra.

Lösningen handlar om en monumental inställningsförändring till serviceyrket och därigenom integration av en hel yrkeskår och bransch.

För så länge samhället i stort nedvärderar en hel bransch och kategoriserar den som rutten och kriminell kommer ingenting att förändras oavsett hur mycket direktiv kring upphandling av städning, uppföljning och annat som framtas i ambitiösa statligt finansierade projekt.

Det är städarna och städverksamheten ute i landet som löser uppgifter dag efter dag med de resurser som ges (ofta alldeles för kort städtid). Det är städbolagen som skapar arbetstillfällen och försöker att generera någon form av vinst med de marknadsvillkor som råder.

Det är städbolagens leverantörer av maskiner, material, utbildningar och annat som gör sitt bästa för att addera fler värden till tjänsterna. De är alla hjältar på sitt sätt.

Så låt oss börja morgondagen med att vända blad. Säg hej till en städare, visa uppskattning och våga inkludera alla som sliter varje dag för att samhället ska fungera. Lär dig namnet på den som städar oavsett om det kan vara svårt att uttala. Du kommer att bli förvånad över hur mycket som finns att lära.

Vår bransch har mycket att ge det svenska samhället i fråga om integration och jämställdhet, för att vi har levt med dom frågorna längre än någon annan bransch och som det ser ut just nu, kommer de frågorna att dominera samhällsutvecklingen många år framåt.

Jesper Borrfors, vd Städbranschen Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SjukhusJämställdhetArbete

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev