Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Slopa momsen på frukt och grönt, Wikström!

Endast var åttonde kvinna och var tjugonde man äter tillräckligt med frukt och grönt och bara tio procent av barnen når rekommenderat intag. Det är dags att slopa fruktmomsen! Billigare frukt och grönt skulle få fler låginkomsttagare att äta mer hälsosam mat, vilket skulle gynna deras hälsa och minska hälsoklyftan.

Publicerad: 22 december 2016, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Folkhälsorapporten visar även att endast var 8:e kvinna och var 20:e man äter tillräckligt med frukt och grönt. Dags att slopa fruktmomsen!


Ämnen i artikeln:

FolkhälsaFolkhälsoarbeteLivsmedelMoms

Enligt Livsmedelsverket behöver vi dagligen äta 500 gram frukt och grönt för att må bra. Hälsovinsten är betydande och varje grönsak och frukt har sin specifika hälsoeffekt. Men det är stor skillnad inom samhällsgrupperna vilka som äter hälsosamt och vilka som äter onyttigt. Genom att ta bort momsen på frukt och grönt kan dessa klyftor minska och fler kan förebygga kroniska sjukdomar.

I flera år har många krävt höjd skatt för socker och sänkt moms för grönt och frukt. Samtidigt insjuknar cirka 120 000 personer i Sverige årligen i hjärtinfarkt, diabetes eller cancer. 30 procent av all cancer anses vara en direkt orsak av ohälsosamma livsmedel. Idag lider hela 20 procent av svenska barn upp till 18 år av övervikt och 5 procent beräknas ha fetma. Dessa barn riskerar att dö i förtid av livsstilssjukdomarna.

Sverige är i dag ett ojämlikt land då det gäller hälsa och välbefinnande, och skillnaderna ökar. Nationella Folkhälsoenkäten visar tydligt att kostrelaterad ohälsa är vanligare i de lägre socioekonomiska grupperna: lågutbildade har mer diabetes, högt blodtryck och är mer överviktiga än högutbildade.
Vi menar att billigare frukt och grönt skulle få fler låginkomsttagare att äta mer hälsosam mat, vilket skulle gynna deras hälsa och minska hälsoklyftan.

Folkhälsorapporten visar även att endast var 8:e kvinna och var 20:e man äter tillräckligt med frukt och grönt. Då det gäller yngre barn äter de i genomsnitt hälften så mycket frukt och grönsaker som behövs. Endast tio procent av barnen når rekommendationen på 400 gram/dag för barn. För många är det svårt att sätt att få i sig det varje dag. Det behövs således inspiration för att underlätta intaget av grönt och frukt, inte minst bland oftast ovilliga barn som per automatik inte tycker om grönsaker. Idag är hälsosamma smoothies och grönsaksjuicer populära och dessa kan få barn att istället dricka det dagliga behovet. Philips engagerar sig i att få fler barn att få i sig dagsbehovet av grönsaker genom att exempelvis visa att med rätt recept kan den ofta mindre uppskattade broccolin bli en god juice.

Det behövs även tydliggöras varför det är bra med frukt och grönt samt vad de specifika hälsoeffekterna består av, så att varje person kan göra sina egna hälsokostval.

Läkare för framtiden är en organisation som påvisar kostens betydelse för hälsan. På hemsidan finns vetenskapliga rapporter som visar att en ökad vegetabilisk kost ger stora hälsovinster och är avgörande för vårt skydd mot kroniska och dödliga sjukdomar.

Vi ser tre steg mot en bättre folkhälsa:

■ Slopad moms på frukt och grönt som gör att fler kan få i sig det mest hälsosamma vi kan äta. 
■ Ökad informationsinsats för att tydliggöra varför det är bra med frukt och grönt samt dess specifika hälsoeffekt. 
■ Metoder och sätt att få barn och ungdomar att äta mer frukt och grönt, t.ex. genom att vidareutveckla arbetet för hälsosamma måltider på förskola och i skolan.

Vi uppmanar folkhälsominister Gabriel Wikström att följa dessa enkla och effektiva åtgärder för att underlätta hälsosamma kostval.

Att sänka momsen från dagens 12 procent till 0 procent på frukt och grönt skulle ge mindre skatteintäkter, men samtidigt skulle ökad hälsa och minskade sjukskrivningskostnader väga upp det flera gånger om. Utredningar från USA visar att sådana åtgärder ger tillbaka flerdubbelt i besparade kostnader. Det räcker med att några få övergår till en kost med mer grönt och frukt för att åtgärden ska bli kostnadseffektiv.

Detta är vägen fram mot ett mer hälsosamt liv för oss och alla våra barn!

David Stenholtz, specialistläkare onkologi, ordförande Läkare för framtiden

Lina Eklund, kostexpert och elitidrottare

Marlene Gustawson, författare och näringsterapeut på Optimal Hälsa

Lise Ludvigsen, general Manager Philips Personal Health

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev