Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

SKR: Vården har klarat pandemipressen

Publicerad: 22 juni 2021, 11:32

”Vården har visat en enorm förmåga att anpassa sig och kunna prioritera”, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

Foto: Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT

Vården har säkerställts under hela pandemin, enligt vårdgivarna. En stor del av alla planerade operationer och behandlingar har kunnat genomföras.


Ämnen i artikeln:

SKRCorona i vården

Men väntetiderna har också ökat inom vissa områden. 

SKR presenterar i dag en rapport om hur hälso- och sjukvården klarat sitt uppdrag under förra året och hittills i år.

— Vården har visat en enorm förmåga att anpassa sig och kunna prioritera, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, vid en pressträff.

Enligt rapporten har både den akuta och planerade vården i stor utsträckning kunnat upprätthållas under 2020, trots pandemin.

— Inom primärvården gjorde man en omställning och började jobba så att man kunde tillhandahålla vård även under pandemin, säger Spak.

Antalet akuta operationer har legat på samma nivå som tidigare år, omkring 3 000 per vecka. 84 procent av alla planerade operationer och behandlingar har kunnat genomföras.

Men väntetiderna har också ökat inom vissa områden. Värst är det inom delar av ortopedin. Det kan ha lett till att åkommor förvärrats.

SKR redovisar också att antalet personer som avled av stroke och hjärtinfarkt fortsatte att minska under 2020. Det beror främst på en mer hälsosam livsstil och effektiva förebyggande åtgärder inom vården, en trend som inte är ny för detta år.

Antalet cancerfall minskade under fjolåret med drygt 6 procent, jämfört med 2019, vilket kan vara en konsekvens av att färre sökt vård under pandemin.

/TT 

Ämnen i artikeln:

SKRCorona i vården

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev