Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

SKR svarar kritiker: ”Vi visar stor transparens”

Publicerad: 9 februari 2022, 13:25

”Vi visar en stor transparens och öppenhet med vår verksamhet”, säger Fredrik Lennartsson, chef för SKR:s avdelning för vård och omsorg.

Foto: Hans Alm/SKR

SKR ger stöd och service till sina medlemmar och bevakar deras intressen. ”Inom ramarna för det uppdraget tycker jag att vi visar en stor transparens”, säger Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg.


Ämnen i artikeln:

BemanningChefskapByråkrati

Kritiken om bristande öppenhet är missriktad. Tvärtom bidrar Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) till transparens kring medlemmars verksamhet, till exempel genom att sammanställa statistik om hälso- och sjukvården. 

Det framhåller Fredrik Lennartsson, chef för SKR:s avdelning för vård och omsorg, med anledning av den kritik läkaren Stella Cizinsky riktar mot förbundet.

– Vi är ju inte en myndighet och har inte heller myndighetsliknande uppgifter. Vi är en intresseorganisation och en arbetsgivarorganisation. Inom ramarna för det uppdraget tycker jag att vi visar en stor transparens och öppenhet med vår verksamhet, säger han.

De överenskommelser SKR sluter med staten bidrar också till att frågor om hälso- och sjukvårdens utveckling blir mer synliga, menar Fredrik Lennartsson

– Vi stödjer bland annat statens och regionernas gemensamma satsning på att utveckla kvalitetsregister. 

En ambition i varje överenskommelse med staten är att motverka detaljstyrning, betonar Fredrik Lennartsson.

– Vår generella inställning är att kommuner och regioner vet bäst vilka behov invånarna har och hur de ska använda pengarna.

Att SKR skulle detaljstyra det kliniska arbetet inom hälso- och sjukvården är en missuppfattning, hävdar han vidare.

– Om man med detaljstyrningen syftar på det kunskapsstyrningsarbete som regionerna gemensamt bedriver så fattar varken SKR:s politiker eller tjänstemän några som helst beslut. Styrningen av det arbetet ligger hos professionen och regionerna.

Men om nu SKR är en så transparent organisation, hur kommer det sig att kritiken om bristande öppenhet återkommer i debatten?
– Jag tror att det ibland finns en bristande förståelse för SKR:s roll. Vi behöver ta på oss att bli än mer pedagogiska med vad det är för verksamhet vi bedriver. Pratar vi till exempel om kunskapsstyrningen inom hälso- och sjukvården är det viktigt att sortera vem som bestämmer vad. 

 

 

 

Torbjörn Tenfält

Ämnen i artikeln:

BemanningChefskapByråkrati

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev