Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

SKR öppnar för uppskjuten avtalsrörelse

Publicerad: 19 mars 2020, 11:50

Skjut upp årets avtalsförhandlingar med anledning av coronakrisen, kräver Kommunal. SKR och andra kommunala fack säger inte nej.


Ämnen i artikeln:

Avtalsrörelsen

– Jag har stor förståelse för att Kommunal resonerar så i det här samhällsfarliga läget. Många av Kommunals medlemmar, och även deras förtroendevalda, arbetar med att hantera läget. Jag förstår om de just nu har svårt att fokusera på avtalsförhandlingarna, säger Joakim Larsson (M), ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation, till Dagens Samhälle.

Ni säger inte nej till förslaget på stående fot?

– Nej. Vi vill alla ha hållbara avtal, och jag förstår att det är ett hårt tryckt på Kommunals medlemmar. Men jag vill inte nu spekulera i vad vi landar i.

Kommunal har alltså föreslagit att årets avtalsförhandlingar ska skjutas upp och att gällande kollektivavtal förlängs tills vidare.

– Sverige hanterar just nu en stor kris till följd av coronaviruset. Och det är medlemmarna i Kommunal som arbetar mitt i denna kris, det är de som ska lösa den och ta Sverige igenom det här läget, säger Kommunala ordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

– I det läget skulle vi som fackförbund naturligtvis aldrig ens teoretisk kunna hota med konflikt. Det vore ansvarigt, säger han.

Tobias Baudin bedömde nyligen i en intervju med Dagens Samhälle risken för strejk i årets avtalsrörelse till 50/50. Han förklarade att medlemmarna är ”väldigt stridslystna” och att Kommunal är ett stort förbund med ”stora möjligheter att genomföra en omfattande strejk”.

En strejk i sjukvården mitt i coronakrisen är dock omöjlig, eftersom en sådan sannolikt skulle klassas som samhällsfarlig.

Tobias Baudin vädjar till hela arbetsmarknaden om att göra en paus i avtalsförhandlingarna.

– Nu tar vi ansvar för välfärden och den svåra situation landet befinner sig i. Jag vädjar till industrin och övriga arbetsmarknaden att göra samma sak och förlänga sina nuvarande avtal, säger han.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Joakim Larsson fick ta del av Kommunals utspel via media.

– Nu får vi sätta oss ned och tillsammans resonera om vad som är den bästa lösningen i den här exceptionella situationen. Vi har ju också ett antal andra fackliga parter att diskutera den här frågan med, säger han.

När kommer ni lämna ett besked?

– Vi tar den tid som behövs. Men vi kan sammanstråla med kort varsel digitalt.

Även andra fackliga organisationer på den kommunala sidan öppnar för att skjuta upp avtalsrörelsen.

Helena Hedlund, förhandlingschef hos Ledarna:

– Det är ett logiskt förslag med tanke på den osäkerhet som finns om det ekonomiska läget och under hur lång tid denna speciella situation kommer att pågå. Nu tar cheferna ett jätteansvar för välfärden och sjukvården. I första hand måste vi som förbund stötta våra medlemmar i det arbetet. Jag tycker att det finns goda skäl att skjuta upp förhandlingarna.

Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund:

– Jag har stor förståelse för Kommunals krav. Det är samma situation för oss, hela läkarkåren är fullt upptagen med covid-19. Det är en situation som är unik. Våra medlemmar och förtroendevalda är och kommer att vara extremt belastade lång tid framöver. Det är verkligen försvårande för möjligheten att bedriva en avtalsrörelse.

Enligt Heidi Stensmyren har Läkarförbundet inte tagit ställning till om avtalsförhandlingarna ska skjutas upp.

Men du säger inte nej till det?

– Nej, det gör jag inte. Men vi behöver diskutera det här internt och med vår motpart. Vi har helt enkelt inte hunnit med det i det här tuffa läget.

Veronica Magnusson, ordförande för Vision:

– Vi är fullt medvetna om att förhandlingarna kommer att påverkas med tanke på läget. Vi har inte har inte tagit ställning än, men diskuterar frågan just nu och kommer att lämna ett besked så snart som möjligt.

Hon säger att det mesta i den kommunala avtalsrörelsen redan har pausats för att ställa om till det som händer.

– Det är en mycket ansträngd situation på våra arbetsplatser, inte minst med tanke på hur arbetet ska fungera rent praktiskt. Just nu är vårt fokus på att skapa så bra förutsättningar som möjligt för medlemmarna i deras arbete. Det är våra medlemmar som hanterar den kris vi är inne i nu.

650 000 månadsanställda inom kommuner, regioner och kommunala bolag ska få nya löneavtal under våren. Två tredjedelar av dem hör till Kommunal.

Förhandlingarna inleddes vid årsskiftet. Avtalen för Vision, Akademikerförbundet SSR, Ledarna, Teaterförbundet och Läkarförbundet löper ut den sista mars, det vill säga om mindre än två veckor. Avtalet för Kommunals 350 000 medlemmar löper ut den sista april.

Stor avtalsrörelse 2020

480 av arbetsmarknadens 670 kollektivavtal ska omförhandlas i år. 2,8 miljoner anställda berörs.

Inom kommuner och regioner berörs ungefär en miljon anställda, varav cirka 650 000 av nya löneavtal.

Löneavtalen för Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund löper ut 2021, för Vårdförbundet 2022, medan AkademikerAlliansen har ett tillsvidareavtal.

Källa: Medlingsinstitutet och SKL.

Stefan Helte

Reporter

sh@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Avtalsrörelsen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev