Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

SKR: Nu måste statlig krisledning upp till diskussion

Publicerad: 28 februari 2022, 13:50

”Det är både viktigt att man har rätt strukturer, att man är tydlig i vilket ansvar var och en har och att staten är tydlig när de kommunicerar”, säger Eva Nypelius (C), som leder den SKR-grupp som ska ta fram lärdomar från pandemin.

Foto: Malin Vinblad/Bildbyrån

Vem som ansvarar för vad i en krissituation måste bli tydligare. Det säger Eva Nypelius (C) som leder SKR-gruppen om lärdomar från pandemin. Hon konstaterar också att krisberedskapen behöver bli bättre – inte minst på grund av det osäkra världsläget.


Ämnen i artikeln:

CoronakommissionenCoronakrisenKrisberedskap

Efter coronakommissionens slutrapport som kom i fredags väntar nu ett intensivt arbete för den grupp på åtta politiker som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) tillsatt för att utvärdera arbetet under pandemin. 

– Vi ska försöka se vilka lärdomar vi kan ta med oss från pandemin till kommande kriser. Det handlar om att kunna agera utifrån de lokala förutsättningarna och att ha ett bra samarbete där statens roll är tydlig, säger Eva Nypelius (C), ordförande för gruppen och regionstyrelsens ordförande på Gotland. 

Coronakommissionen pekar ut tre huvudområden där kommuner och regioner behöver förbättra sitt arbete. Det handlar om brister i lagerhållning och katastrofmedicinsk beredskap, bristande eller obefintliga pandemiplaner samt otillräcklig provtagning och smittspårning. 

Eva Nypelius instämmer i de utpekade bristerna men vill inte lägga hela ansvaret på kommuner och regioner. 

– Det är både viktigt att man har rätt strukturer, att man är tydlig med vilket ansvar var och en har och att staten är tydlig i kommunikationen. Vem som ansvarade för vad när det gäller till exempel inköp var initialt ganska otydligt, säger hon. 

Coronakommissionen vill se en tydligare nationell krisledning. Hur en sådan ska se ut är en av de frågor som SKR-gruppen nu ska fördjupa sig i. 

– Jag ser behovet av en tydlighet. Om det ska vara en central statlig krisledning eller om det handlar om bättre samordning mellan regionerna kan jag inte ta ställning till i dag. Det behöver vi diskutera mer framåt, säger Eva Nypelius. 

Hon konstaterar att det osäkra världsläget i och med Ukrainakrisen gör frågorna om krisberedskap ännu viktigare. 

– Vi tittar på vilka strukturer som finns för lagerhållning, planering och beredskap. Det är en väldigt viktig del när vi nu bygger upp det civila försvaret. Kommuner och regioner behöver se över sina egna rutiner för lagerhållning och hur länge de klarar av att hålla i gång sina verksamheter. 

– Man har jobbat utifrån ”just in time” väldigt mycket och det har gjort att man inte har haft någon större beredskap. säger Eva Nypelius. 

I mars 2023 ska gruppen presentera sina förslag. 

LÄS MER: SKR:s försvar efter pandemin: ”Decentraliseringen en styrka”

 

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev