Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

SKR: Endast tredjedel av vaccinet levererat

Publicerad: 26 februari 2021, 08:24

”Fram till sista februari kommer regionerna ha fått knappt 1,1 miljoner doser, alltså mindre än en tredjedel av prognosen”, säger Emma Spak.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) uppger att regionerna har god vaccinationskapacitet och att man är väl förberedd. Men de försenade leveranserna har gjort att takten gått mycket långsammare än planerat.

Ämnen i artikeln:

VaccinationerCovid-19RegionerVaccineringen mot covid-19

Enligt Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, löper vaccinationerna på bra.

De försenade leveranserna har dock gjort att takten gått mycket långsammare än planerat.

– I december var prognosen från regeringen genom Folkhälsomyndigheten, att regionerna skulle motta 3,75 miljoner doser vaccin, säger hon.

– Men fram till sista februari kommer regionerna ha fått knappt 1,1 miljoner doser, alltså mindre än en tredjedel av prognosen. Situationen ser likadan ut i hela Europa.

Att många doser ser ut att komma först i maj och juni kan göra det svårt att nå halvårsmålet, enligt Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

– Som vi ser det upprätthåller man fortfarande det här målet. Det förutsätter dock att leveranserna kommer löpande från och med nu fram till halvårsskiftet, säger hon.

– Det är ett problem om de här tilläggen som kommer förläggas till juni. Det saknades till och med i går vaccin för en grupp på 700 000 personer för att alla ska kunna erbjudas vaccin innan halvårsskiftet. Nu lägger man in nya leveranser, men de läggs in väldigt sent. Så vi vill ju se att man jobbar för att lägga in leveranser tidigare.

Enligt Marie Morell, ordförande för Sjukvårdsdelegationen, kan målet för vaccinationerna dock fortfarande nås.

– Det målet arbetar alla regioner utifrån. Alla regioner har en mycket god vaccinationskapacitet och kommer att göra sitt yttersta för att jobba i kapp de försenade leveranserna, säger hon.

– Enligt regionernas senaste rapporteringar har de en kapacitet på drygt 1,2 miljoner doser varje vecka när väl fler doser kommer från leverantörerna.

Enligt Emma Spak kommer nya vaccinleveranser att göra att målet kan nås, men tidsintervallet mellan doserna gör att det kan bli svårt att hålla målet.

– Det är glädjande att vi får fler doser, men det vore bättre om vi fick dem tidigare, säger hon.

Enligt Inger Nordin Olsson, vaccinsamordnare i Region Örebro, är de försenade leveranserna ett problem.

– Vi har klarat av vård- och omsorgspersonalen och är på väg in i fas 2. Men det vi ser nu är att förväntningarna är enorma. Hela landet ligger efter med leveranser. Förväntningar och förtroende går emot varandra, säger hon.

– Men mer vaccin och vi är beredda.

Anders Nordmark, vaccinsamordnare i Region Värmland, ger en liknande bild.

– Vi är i princip klara med fas 1 också och står på tröskeln till fas 2, säger han.

– Det vi såg som blev lite komplicerat var att vi hade bekräftade leveranser på vaccin och skulle kunna öppna för tider i hela gruppen 85 plus. Men precis då fick vi beskedet att vaccinleveranserna sjunker och vi kunde inte lägga ut lika många tider. Vilket förstås skapar en frustration hos dem som har väntat.

/Artikeln uppdateras

Daniel Martinsson/TT

Jens Bornemann/TT

Malin Johanson/TT

Jörn Spolander/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev