Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

SKL nedvärderar kvinnligt ledarskap i vården

De kvinnliga ledarna är pelarna som bär upp svensk sjukvård. Deras insatser och chefskap förtjänar att lyftas fram, tvärtemot SKL:s agerande.

Publicerad: 5 april 2012, 10:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SKR

Jag blev oerhört besviken när jag nyligen fick veta att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) från och med i år valt att hoppa av medverkan i utmärkelsen Årets kvinnliga ledare i vården, som arrangeras av tidningen Dagens Medicin.

Vilka signaler ger det? Vårdsektorn är kvinnligt dominerad. Chefskap i hälso- och sjukvården är bland det tuffaste och svåraste ledarskap man kan åta sig, långt mer utmanande än de svåraste näringslivsuppdraget.

Vi som är engagerade i utvecklingen av hälso- och sjukvården ska vara väldigt tacksamma för de fantastiska insatser som kvinnliga ledare i vården gör varje dag. Dessa kvinnor ska inte tas för givna. De är ofta pelarna som håller verksamheten uppe. Kvinnliga ledare borde dessutom uppmärksammas ännu mer för att lyftas som förebilder och inspirera andra kvinnor. Därför är det bedrövligt och pinsamt att SKL, arbetsgivarorganisationen som företräder Sveriges största arbetsgivare och hela den offentligt ägda sjukvården, inte vill vara med i arbetet att synliggöra kompetenta, starka och drivna kvinnliga chefer i vården.

Om SKL tror att synliggörande av kvinnligt ledarskap är förlegat eller "ute" och därför väljer att inte prioritera det, har man grovt missbedömt den verklighet som många yrkesverksamma kvinnor inom olika vårdprofessioner lever i varje dag. SKL borde ta sitt förnuft tillfånga och medverka för att synliggöra kvinnliga chefer i vården genom att ompröva sitt beslut att inte delta i utmärkelsen! Dessutom borde SKL initiera ett tydligt och strukturerat arbete för att stärka ledarskapet i vården så att uppdrag och mandat hänger ihop.

Vivianne Macdisi, oppositionslandstingsråd (S) Uppsala, förtroendevald i SKL

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News