fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Skillnad på smittspårning i regionerna

Publicerad: 27 april 2021, 11:34

I Stockholm fick endast 20 procent av de smittade för två veckor sedan ett samtal medan motsvarande siffra i region Uppsala var 90 procent.

Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt EU:s smittskyddsenhet bör smittspårning av covid-19 göras per telefon för att vara effektiv. Men många smittade i Sverige får bara skriftlig information och ett webbformulär att fylla i.

Ämnen i artikeln:

SmittskyddRegionerCorona i vårdenCovid-19

En enkät som Sveriges Radio Ekot skickat till Sveriges 21 regioner säger endast sju regioner att de kontaktar alla via telefon. Hur stor andel av de smittade som telefonkontaktas i övriga regioner varierar stort.

I Stockholm fick endast 20 procent av de smittade för två veckor sedan ett samtal medan motsvarande siffra i region Uppsala var 90 procent.

Flera smittspårningsenheter uppger för Ekot att telefonsamtal är det bästa men att den höga smittspridningen gör det omöjligt att ringa alla nu.

Folkhälsomyndigheten har valt att inte rekommendera något särskilt tillvägagångssätt för smittspårningen i regionerna. Enligt enhetschef Anneli Carlander är det dels för att man ser en risk att det skulle sakta ner smittspårningen och även för att man tror att skriftlig information är tillräcklig.

— Vi bedömer att det räcker med skriftlig information, säger Anneli Carlander till Ekot.

Beatrice Nordensson/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev