Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Skåne slutar testa vårdpersonal

Publicerad: 18 mars 2020, 13:43

Enbart personer som behöver läggas in på sjukhus eller bor på äldreboenden kommer att testas.

Foto: Emil Langvad

Brist på material för analys av prover gör att Region Skåne nu slutar testa om vårdpersonal är smittad av coronaviruset.


Ämnen i artikeln:

Covid-19VårdpersonalRegioner

Flera regioner har de senaste dagarna meddelat att de begränsar provtagning till äldre personer och till personal i vården och äldreomsorgen. Men nu inskränker Region Skåne provtagningen ännu mer. Enbart personer som behöver läggas in på sjukhus eller bor på äldreboenden kommer att testas.

– Risken att som vårdpersonal smittas på jobbet är inte stor om man följer gällande hygienrutiner. Vi följer bristsituationen och om tillgången ökar så kan vi komma att provta fler. Men i nuläget måste vi prioritera våra mest utsatta invånare, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

För att smittspridning på sjukhusen ska minimeras har tält satts upp utanför akutmottagningarna i Skåne. Där görs en bedömning av patienter som söker vård och de kommer bara att provtas om de behöver bli inlagda.

– De som bedöms kunna gå hem med egenvårdsråd kommer inte att provtas, även om det finns misstanke om covid-19. Vi vädjar till allmänheten att ha förståelse för detta, säger Eva Melander.

Bristen på skyddsmaterial gör också att Folktandvården i Skåne flyttar fram alla behandlingar och undersökningar som inte är akuta. Allt som är inbokat fram till den 30 juni skjuts framåt i tiden.

Nio kliniker kommer att bedriva akut tandvård runtom i Skåne för friska personer. De som har misstänkt eller konstaterad covid-19-smitta får tid på en särskild klinik i Malmö som är anpassad och utrustad för att ta emot dem.

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev