torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Skakig start för regionernas ambulansflyg – förseningar har drabbat sjuka barn

Publicerad: 28 april 2022, 09:52

KSA har köpt in sex jetplan från tillverkaren Pilatus Aircraft. Planen har avancerad sjukvårdsutrustning ombord. Foto: Pilatus Aircraft Ltd

Ett trettiotal incidenter och flera fall där sjuka barn fått vänta länge på transport mellan sjukhus. Det är resultatet efter att regionernas eget flygbolag tog över transporterna med ambulansflyg.

Ämnen i artikeln:

HälsaUpphandlingsarbeteAmbulanssjukvårdFlygtrafikIntensivvård

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


DN har granskat hur det har gått sedan regionernas flygbolag, Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg (KSA) tog över i november förra året.

I stället för att som ursprungsplanen var när KSA startade 2016 – att upphandla trafiken – har KSA köpt in egna flygplan och anställt piloter. 

Men starten har varit skakig. En tidigare granskning som Norran gjort visar att tekniska problem lett till att planen stått mycket på marken. Väderförhållanden och bristande kapacitet har också resulterat iförseningar, som i sin tur inneburit patientrisker – i flera fall har transporterna för svårt sjuka barn försenats, rapporterar DN.

Ett litet barn med andningssvårigheter fick vänta nästan ett helt dygn på att få åka från Sundsvalls sjukhus till livsnödvändig vård på Karolinska i Stockholm.

LÄS MER: Debatt: ”Regionerna ska äga sjukhussängar – inte flygplan”

Nu ska Karolinska teckna ett eget avtal med en privat leverantör.

– Vi ser ett akut behov av att säkra upp med flyg för i alla fall ett par år framåt för vi kan inte ha fler avvikelser, säger Lars Falk, verksamhetschef inom intensivvård och transport på Karolinska, till DN.

Anders Sylvan, förbundsdirektör på KSA, säger till tidningen att starten av flygbolaget trots allt har gått över förväntan och att ingen patient har kommit till skada av förseningarna.

LÄS MER: Ambulansflyget försenas igen (9 april 2021)

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev