måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Sjukvårdspartier rasar och växer

Publicerad: 12 september 2022, 04:29

”Det verkar inte som att vi kunnat övertyga väljarna”, sa Norrbottens sjukvårdspartis Kenneth Backgård till DS i en intervju inför valet.

Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Norrbottens sjukvårdsparti blev störst i regionen 2018 men rasar nu med över 25 procentenheter. Liknande tendenser syns på flera andra håll.
Men i Västernorrland och Jönköping går partier med fokus på sjukvård starkt.

Ämnen i artikeln:

Vårdvalen i regionernaVal 2022Senaste nyttHälsa

Sjukvårdspartierna hamnade i fokus i förra valet, där flera av dem nådde framgångar. Som allra bäst gick det för Norrbottens sjukvårdsparti som med 34,7 procent av rösterna blev största parti i regionen.

Men i det preliminära resultatet från årets val tappar man 26,6 procentenheter och landar på blott 8,1. En liknande tendens syns för Sjukvårdspartiet i Värmland, som sjunker från 7,8 procent 2018 till 4,1, enligt de preliminära siffrorna.

Samtidigt går sjukvårdspartier i andra regioner mot bättre valresultat den här gången.

Sjukvårdspartiet Västernorrland dubblar sitt stöd och går från 8,7 procent till till 18,7 medan Bevara akutsjukhusen i region Jönköping växer med omkring 0,5 procentenheter till 9,4.

LÄS MER: Sjukvårdspartiet: Därför är valsuccén svår att återupprepa

Även partiet Vård för pengarna i region Södermanland backar och hamnar på 12,4 procent, klart under de 18,3 man skrapade ihop i förra vändan. För Dalarnas sjukvårdsparti sjunker stödet från 7,1 procent till 5,4 och Sjukvårdspartiet Gävleborg minskar med drygt 2 procentenheter och hamnar på 4,9.

LÄS MER:

Live: Följ de kommunala valen med Dagens Samhälle

Personal får driva vården själva: ”Vi politiker är amatörer”

TT

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev