lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Sjukvårdsdirektören i Västerbotten hoppar av

Publicerad: 30 augusti 2023, 12:11

Brita Winsa, lämnar tjänsten som hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten i september.

Region Västerbottens hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa slutar. Orsaken är enligt lokalmedier att hon inte anser att ledningen har förtroende för henne.

Ämnen i artikeln:

ChefskapLedareHälsa

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Brita Winsa tillträdde i slutet av 2018 och avslutar sin anställning i mitten av september. ”Vi har kommit överens att avsluta uppdraget i förtid då jag ser behovet av ett förnyat ledarskap för att möta hälso- och sjukvårdens utmaningar. Jag vill tacka Brita för den här tiden”, säger regiondirektör Tommy Svensson i ett pressmeddelande.

Men enligt uppgifter till bland annat Västerbottens-Kuriren är skälet till att hon säger upp sig ett annat. Tidningen rapporterar att Brita Winsa har skrivit till anställda i regionen och uppgett att hon inte känner förtroende från ledningen.

Västerbotten har haft en ansträngd vårdsommar. I juni hade regionen bland de högsta överbeläggningarna i landet och i slutet av månaden gick Norrlands universitetssjukhus i Umeå upp i förstärkningsläge.

Förra året vittnade flera källor i lokaltidningen Norran om en toppstyrd, osund ledarkultur under Brita Winsas ledning. Tjänstepersoner upplevde att en tystnadskultur spridit sig inom regionen. ”Man kan inte klaga, då blir det tyst. Det är otroligt tragiskt”, sa en anonym källa till tidningen.

I en intervju med samma tidning tillbakavisade Brita Winsa uppgifterna.

– Jag upplever nog att folk kan föra fram kritik, eftersom jag tar del av kritik både via mejl, de fackliga och på annat vis. Min vilja är att ha en öppenhet och att folk ska våga påtala brister.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev