torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Sjukvården blöder efter åtta år med Alliansen”

Sedan årets inledning har personal på Stockholms akutmottagningar återkommande larmat om en fullständigt ohållbar arbetssituation. Personalflykten har lett till stort kaos på akuterna.

Publicerad: 31 mars 2015, 08:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sjuksköterskor på Huddinge sjukhus larmar till sjukvårdsministern i ett öppet brev.


Ämnen i artikeln:

Tummas på säkerheten?HälsaPatientsäkerhetSjuksköterskorAkutsjukvård

Konsekvenserna av personalkrisen blir dels att det saknas personal rent bemanningsmässigt på arbetspassen, dels att vårdplatser på vårdavdelningar tvingas hålla stängt. Den personal som arbetar på akuten får ägna stor del av sin arbetstid åt att jaga vårdplatser och under tiden korkar den fysiska miljön igen. Många vittnar denna vinter om hur svårt sjuka, äldre och barn ligger kors och tvärs i korridorer och på britsar utan att komma vidare i vårdkedjan. Det finns ingenstans att slussa dem. Det har saknats mat och mediciner. Patientsäkerheten kan inte garanteras.

Nu har sjuksköterskorna på Karolinskas akut på Huddinge sjukhus fått nog. I ett öppet brev till sjukvårdsminister Gabriel Wikström och ledande landstingspolitiker med personallandstingsrådet Peter Carpelan (M) i spetsen beskriver de hur arbetsmiljön på akutmottagningen på Huddinge påverkar arbetsgruppen alltmer negativt.

LÄS MER: Vem tar ledartröjan för framtidens sjukvård? 

Sjukfrånvaron har ökat och detta, i en redan från början decimerad skara, får katastrofala konsekvenser. Färre anställda sjuksköterskor ska täcka fler akuta bemanningsluckor. Luckorna kommer med kort varsel och det råder ofta ovisshet om man får åka hem eller blir beordrad att stanna kvar. Vissa pass bemannas aldrig och de får klara sig med färre sjusköterskor än vad som är standard. Det är en ond cirkel där redan få anställda blir ännu färre och där allt fler inte orkar jobba sina 100 procent, vilket i sin tur leder till en än värre situation.

Trots de återkommande larmen där skyddsombud velat stänga akutintagen och Arbetsmiljöverket tvingat arbetsgivaren att lösa de kaotiska situationerna inom några timmar bemödar sig personallandstingrådet Peter Carpelan inte ens med att besöka akutmottagningen. I fullmäktige har Carpelan nöjt sig med att konstatera att det ytterst är verksamheternas ansvar att lösa personalproblemen. Och sjukvårdlandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) säger i en artikel i SvD (14 februari) lamt att ”så ska det inte behöva vara” när tidningen larmar om att patientsäkerheten är hotad.

Vänsterpartiet kräver nu omedelbara åtgärder. Det räcker inte att prata om långsiktiga lösningar för en hel personalkår som akut går på knäna! Vi ställer oss bakom sjuksköterskorna i deras öppna brev till politikerna där de lyfter några centrala frågor som behöver åtgärdas omgående:

- Höjda grundlöner och en tydlig löneutveckling.
- Arbetstidsförkortning med rimliga arbetstider med tid för återhämtning.
- Ändring till lönemodell med högre ersättning för obekväm arbetstid.

Alliansen har styrt Stockholms läns landsting i mer än åtta år och nu syns resultatet: En havererad personalpolitik vars problem ökar år efter år och med det en sjukvård som blöder. Det beror precis på det sätt Peter Carpelan skyfflar över ansvaret på sjukhusen själva. Men Vänsterpartiet kan berätta för honom att i en politiskt styrd organisation är det ytterst ett politiskt ansvar.

Ta det Carpelan, visa ansvar!

Håkan Jörnehed, landstingsråd (V), Stockholms Läns landsting

Jonas Lindberg, ledamot (V) i akutsjukvårdsberedningen, Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev