onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Sjukförsäkringen hjälper folk tillbaka i arbete

Vi har aldrig tidigare satsat så mycket resurser på att stödja människor tillbaka till arbetsmarknaden efter sjukskrivning som i dag. En god sjukförsäkring måste kombinera bra rehabilitering och tydliga förväntningar på återgång till arbetsmarknaden. Miljöpartiets förslag är tvärtom slarvigt och oansvarigt, skriver Socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén i en slutreplik.

Publicerad: 27 januari 2014, 13:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SjukförsäkringHälsaRehabilitering

REPLIK. Miljöpartiets Gunvor G Ericson kritiserar i sin artikel i Dagens Samhälle 17 januari Alliansens stora rehabiliteringssatsningar, men erbjuder luddiga motförslag utan gehör hos kritikerkamraterna på vänsterkanten.

Det är viktigt att de stora satsningarna på att minska sjukskrivningarna systematiskt utvecklas efter skiftande sjukskrivningsmönster och ökad kunskap. Det gör vi också kontinuerligt. Båda programmen fokuseras nu mer på förebyggande arbete för att motverka att den psykiska ohälsan ökar och leder till längre sjukskrivningar.

Miljöpartiet föreslår tvärtemot ett pragmatiskt förhållningssätt att slopa både rehabiliteringsgarantin och sjukskrivningsmiljarden helt och hållet. Förutom att det är slarvigt och oansvarigt är det även en politik de inte har stöd för. Inom sjukförsäkringspolitiken råder det nämligen fri budgivning bland oppositionspartierna. Vänsterpartiet vill avskaffa sjukskrivningsmiljarden, men behålla rehabiliteringsgarantin. Socialdemokraterna vill behålla båda två och Miljöpartiet vill som sagt avskaffa båda två.

När dessa partier gör anspråk på att ta ansvar för vidare reformer inom sjukförsäkringssystemet är det istället med den gemensamma nämnaren: Avveckla tidsgränser och höj ersättningar. Effekten skulle bli kraftigt ökad sjukfrånvaro. Tvärtom måste vi fortsätta utvecklingen av en sjukförsäkring där det naturliga är att människor får hjälp att ta sig tillbaka till arbete, inte hållas kvar i permanent utanförskap.

Gunnar Axén, riksdagsledamot (M), ordförande Socialförsäkringsutskottet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev