Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Seriösa bemanningsföretag löser vårdens personalbrist

Den allvarliga personalbristen inom vården är ett hot mot tillgänglighet, vårdkvalitet och patientsäkerhet över hela landet. Det är en utmaning som vi bara kan lösa tillsammans i samarbete mellan landsting, fackförbund, enskilda läkare och bemanningsföretag, skriver Eva Domanders med flera.

Publicerad: 27 januari 2014, 14:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PersonalbristVårdbemanningPatientsäkerhet

I media framkommer det ofta att resursläkare och annan resurspersonal i vården är dyrt och dåligt. I verkligheten är det precis tvärt om. Den underliggande brist på läkare och sjuksköterskor som finns i Sverige gör det nödvändigt att försöka hushålla och fördela den kompetens vi har på ett så effektivt sätt som möjligt. Seriösa bemanningsföretag bör vara en viktig partner för landstingen i att klara utmaningen om personalbristen.

Auktoriserade bemanningsföretag tillför vården nödvändig personal för att vårdcentraler ska kunna hållas öppna och att operationer skall kunna utföras. Resursläkare, som kommer in via bemanningsföretag, är ett effektivt sätt att hantera en underliggande svår situation på ett enkelt och flexibelt sätt. I dag tjänstgör 949 resursläkare på olika platser i Sverige. I genomsnitt träffar dessa läkare 12 patienter, vilket innebär att över 11 000 patienter får träffa en läkare på detta sätt. Utan resursläkare hade ingen av dessa patienter fått träffa en läkare i dag. Genom att läkare ”extraknäcker” via oss på lediga dagar eller efter pension innebär det att samhället i stort får tillgång till långt fler läkare än vad man annars hade fått.

Resursläkare avlastar, betar av toppar och tillhandahålla kompetens som normalt inte finns på arbetsplatsen. Inte minst i glesbygd där det ofta är extra svårt att hitta en ersättare då ordinarie personal är borta eller om det överhuvudtaget inte finns fast personal att tillgå. Resursläkare bidrar till minskad press och förhindrar att den fasta personalen inte blir för överbelastad.

Som seriösa bemanningsföretag erbjuder vi människor i vården en alternativ anställningsform för de som värdesätter frihet och flexibilitet inom arbetslivet – antingen under hela yrkeslivet eller under vissa perioder. Genom dessa möjligheter får även personalen möjligheter att bredda sin kompetens och erfarenhet, genom att få möjlighet att arbeta på olika arbetsplatser och med varierat innehåll. Något som kan vara avgörande för att många ska stanna inom yrket.

För oss, som för alla med ansvar för vården, är det patientens behov som står i centrum, det är deras rätt till en tillgänglig och kvalitativ vård som är huvuduppgiften. För att lösa den uppgiften på ett effektivt sätt måste landstingen samarbeta mer med oss, inte mindre. Då kan vi arbeta för att på ett konkret sätt tillgodose behov av kontinuitet genom att till exempel på ett tidigt stadium vara med och planera hur bemanningsbrist kan hanteras. På det sättet kan också landstingen lära sig att skilja på seriösa och icke-seriösa bemanningsföretag.

Seriösa bemanningsföretag inom vården är auktoriserade och har kollektivavtal med Läkarförbundet. Auktoriseringen innebär också följsamhet av etiska regler, att man har ansvarsförsäkring, transparens vad gäller bokslut och att man underställer sig en årlig granskning av verksamheten. Auktorisationen säkerställer att företagen i bemanningsbranschen är seriösa företag som uppfyller höga krav på affärsmässighet.

Debatten om personalsituationen i vården är viktig och något som vi välkomnar. Den måste dock fokusera på rätt sak: Hur vi tillsammans kan hantera den långsiktiga personalbristen inom den svenska hälso- och sjukvården. Vi ser fram emot en sådan dialog med landsting, fack och enskilda läkare.

Eva Domanders, vd Dedicare Doctor AB, styrelseledamot Bemanningsföretagen/Almega

Börje Eriksson, allmänläkare, medlem i Sveriges Läkarförbund, vd Skandinavisk Hälsovård AB

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev