fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

SD: Viktigt att komma igång med screening

I går kom Socialstyrelsens besked – det blir ingen rekommendation om allmän screening för prostatacancer. Det är beklagligt. SD har länge drivit frågan om ett pilotprojekt för PSA-prov i Västra Götaland, och vi hoppas resultaten på sikt ska få Socialstyrelsen att ändra sin inställning.

Publicerad: 13 februari 2018, 15:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverigedemokraterna driver frågan om ett pilotprojekt för prostatascreening i Västra Götaland.

Foto: Mostphotos


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandSocialstyrelsenSDSverigedemokraternaHälsaCancer

Måndagen den 12 februari blev en dyster dag för alla som hoppats på att en rekommendation från Socialstyrelsen om allmän screening för prostatacancer.

Återigen anser Socialstyrelsen inte att hälso-och sjukvården bör erbjuda screening för prostatacancer med PSA-prov – ett blodprov där förekomsten av markören prostataspecifikt antigen kontrolleras -  vare sig med eller utan annat kompletterande test före vävnadsprovtagning.

Socialstyrelsen avrådan är dock inte slutgiltig, då den är en remissversion och synpunkter på remissen tas emot fram till den 9 maj 2018.

Avgörande för Socialstyrelsens beslut är att nyttan med screening för prostatacancer med PSA-prov inte tydligt bedöms överväga de negativa effekterna på en befolkningsnivå. Socialstyrelsens farhåga är att provsvaren skulle leda till överdiagnostik och behandling – med risk för biverkningar - av män vars cancer är godartad.

Det är dock viktigt att poängtera att varje positivt PSA-prov inte nödvändigtvis behöver leda till behandling. För vissa patienter är det en signal om att det behövs ett schemalagt upp uppföljningsbesökssystem, så kallad monitoring, så att man över tid kan utesluta cancer. 

Sverigedemokraterna har länge drivit frågan om ett pilotprojekt för PSA-test i Västra Götalandsregionen. 

Vi ser hur män i olika åldrar får sitt cancerbesked för sent, när det inte går att göra något. Vi ser också hur läkemedelskostnaderna kopplat till diagnosen årligen skenar. Det duger inte, vår inställning generellt är att genomföra så många tidiga insatser som möjligt i syfte att begränsa det mänskliga lidandet och samtidigt pressa ner vårdkostnaderna. 
 
Sverigedemokraterna
ser även på riksnivå generellt positivt på användandet av screening för att tidigt upptäcka livshotande och vanliga sjukdomar med få tidiga symptom. 

Våra påstötningar i frågan i Västra Götalandsregionen har mynnat ut i en återrapport till Hälso- och sjukvårdsstyrelsen som Regionalt Cancercentrum (RCC) Väst tagit fram. I rapporten föreslås att politikerna successivt inför en regiongemensam organisation för organiserad PSA-testning.

Tanken är att starta ett program i mindre skala, då inbjudan går ut till ett visst antal män över 50 år. Inom fem till tio år kan programmet utökas till att gälla alla män i hela regionen. Enligt RCC-utredarna kan man genom screening förhindra dödsfall i prostatacancer med 35 procent, vilket motsvarar 150 dödsfall årligen

Politikerna i Västra Götalandsregionen ska snart fatta beslut om det som utredningen visade. Sverigedemokraternas inställning är klar, vi anser att vi skulle ha infört detta för flera år sedan. 
Om vi startar upp detta pilotprojekt, så kan det sannolikt på sikt också innebära att Västra Götalandsregionen inom ramen för forskning och utveckling kan förse Socialstyrelsen med ökad vital kunskap om organiserad PSA-testning. 

Det viktiga just nu är dock att Västra Götalandsregionen, samt de övriga landstingen i Sverige, kommer igång.

Heikki Klaavuniemi, regionråd (SD)

Rose-Marie Antonsson, ledamot regionfullmäktige (SD)

Per Ramhorn, ledamot av riksdagen samt sjukvårdspolitisk talesperson (SD)

Magnus Harjapää, ledamot Statens medicinska etiska råd (SD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev