lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

SD gör ingenting för ambulanspersonalen

När det gäller förslag och dialog kring ambulanspersonalens situation har Sverigedemokraterna i landstinget varit knäpptysta. Konkreta förslag och politiska åtgärder är nämligen inte SD:s starkaste gren, skriver moderaten Arin Karapet i en replik.

Publicerad: 11 februari 2016, 10:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Henrik Vinge (SD) har varit tyst i landstingsfullmäktige, där han faktiskt har möjlighet att ta upp frågor som rör landstingets verksamhet.


Ämnen i artikeln:

AmbulanssjukvårdStockholmModeraternaKriminalitetSverigedemokraternaSegregationHot mot ambulansen

REPLIK. I debattartikeln Ambulanspersonalens larm måste tas på allvar den 8 februari försöker Henrik Vinge (SD) ge sig in i debatten om trygghet för blåljuspersonal.

Men inlägget tjänar mest till att visa att Vinge varken har koll på omvärlden eller tar sitt ansvar som landstingspolitiker på allvar.

Moderaterna i Stockholms läns landsting har genom akutsjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött flera gånger under förra året talat om situationen för blåljuspersonalen i allmänhet och ambulanspersonalen i synnerhet.

När en ambulanssjukvårdare angreps i december förra året lyftes problemet i ett brev till inrikesminister Anders Ygeman. Som en konsekvens av detta hölls i förra veckan ett möte där såväl politiker som representanter från fackförbund och blåljusföretag diskuterade lösningar på problemet.

När det gäller dessa förslag och denna dialog har Sverigedemokraterna varit knäpptysta. Konkreta förslag och politiska åtgärder är nämligen inte SD:s starkaste gren. I stället är det i vanlig ordning svepande formuleringar om ”massinvandring” och ”mångkulturella projekt” som Vinge har att komma med.

Vi moderater tar stockholmarnas rätt till sjukvård på allvar – men ska man ta saker på allvar måste man också veta vem som har möjlighet att påverka situationen och vilka åtgärder som kan vidtas. Vi har en dialog med personalens företrädare och med ambulansföretagen som ansvarar för den dagliga verksamheten. Till stora delar handlar dock inte detta problem om vilken utrustning personalen har, utan att inskärpa att varje angrepp är oacceptabelt.

Skyddet för all blåljuspersonal måste stärkas, och det görs genom lagstiftning. Det var just detta som var syftet med de diskussioner som ansvarigt landstingsråd hade med inrikesministern.

Det är också märkligt att Henrik Vinge nu – via en debattartikel – kräver åtgärder av landstingsstyrelsen.

Inga skrivelser har inkommit. Ingen motion har väckts av Vinge eller SD i frågan om säkerhet för ambulanspersonal. I stället har Henrik Vinge varit tyst i landstingsfullmäktige, där han faktiskt har möjlighet att ta upp frågor som rör landstingets verksamhet.

I själva verket har Henrik Vinge varit frånvarande under landstingsfullmäktige vid flera tillfällen, och därmed har han också aktivt valt att inte vara med och påverka situationen för ambulanssjuksköterskorna i länet.

Att Sverigedemokraterna skyller alla samhällsproblem på ”invandrarna” är ingen nyhet. I det här fallet handlar det dock om ett hundratal kriminellt belastade individer som tagit makten över tusentals hederliga medborgares säkerhet.

Det är snarare ”invandrarna” som ska skyddas i det här fallet, genom att de individer som begår brott straffas så att hederliga medborgare skyddas. Det är de som bor i Tensta, både invandrare och svenskfödda, som utsätts för fara när en ambulans vandaliseras eftersom det tar längre tid för ambulansen att komma fram nästa gång om den måste invänta poliseskort, vid akuta utryckningar kan minuter göra skillnaden mellan liv och död.

Därför måste svensk lag upprätthållas även i ytterstaden.

Självklart ska boende i förorten kunna känna samma trygghet som alla andra. Behöver någon hjälp från polis, ambulans eller brandkår ska blåljusen kunna rycka ut lika snabbt som de hade gjort i andra delar av Stockholm. Blåljuspersonal är samhällets hjältar.

De ska inte behöva vara rädda för att rädda liv. Därför behövs en bredare uppsättning åtgärder än vad Henrik Vinge föreslår - om han bara hade läst på ordentligt skulle han ha sett att Moderaterna redan kommit med flest och bäst sådana i frågan.

Arin Karapet, ledamot (M) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev