Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Satsa på hörselscreening för alla över 67 år

Hörselskadades Riksförbund uppmanar nu Sveriges landsting och regioner att erbjuda personer som är 67 år och äldre regelbundna hörseltester – så kallad hörselscreening. Det lönar sig för både individ och samhälle.

Publicerad: 10 juni 2016, 08:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Genom regelbundna hörseltester blir det möjligt att tidigt upptäcka hörselproblem.


Ämnen i artikeln:

ÄldresjukvårdRegionerPensionärer

Det är hög tid att ta hörselskador, och konsekvenser av hörselskador, på större allvar. Det finns i dag en oroande tendens i hela samhället att bagatellisera hörselproblem och lågprioritera tillgången till hörselvård. Med fördomsfulla attityder avfärdas hörselnedsättning som en obetydlig ålderskrämpa. Så kan det inte fortsätta.

Det finns ungefär 1,4 miljoner hörselskadade i Sverige, varav närmare hälften är över 65 år. Ungefär varannan person över 85 år har en hörselnedsättning som gör att de har svårt att höra i samtal med andra. Ändå dröjer det ofta länge innan äldre får hjälp med sina hörselproblem, och många som vänder sig till hörselvården för första gången har hunnit få grava hörselnedsättningar, visar undersökningar.

Det här får allvarliga konsekvenser. Det är inte ovanligt att äldre med hörselnedsättning drabbas av social isolering när hörseln blir sämre. När det blir svårt att hänga med i samtal är det vanligt att börja avstå från möten, middagar och annat umgänge, för att slippa känna sig utanför och undvika jobbiga missförstånd.

Sådan kommunikationsundernäring innebär en betydande hälsorisk. Flera forskningsstudier visar att det finns samband mellan obehandlad hörselnedsättning och snabbare utveckling av demenssjukdomar. Det är också väl känt att isolering kan leda till depression och sämre allmänhälsa. Enligt världshälsoorganisationen WHO ligger hörselnedsättning på top-10-listan över de diagnoser i Europa som har störst inverkan på livskvaliteten.

Samtidigt visar forskning att användning av hörapparater och andra hjälpmedel leder till signifikant längre livslängd och bättre allmänhälsa.

Genom regelbundna hörseltester blir det möjligt att tidigt upptäcka hörselproblem så att de som behöver kan få hörselrehabilitering och hjälpmedel så tidigt som möjligt.

Hörselskadades Riksförbund (HRF) uppmanar nu Sveriges landsting och regioner att erbjuda personer som är 67 år och äldre regelbundna hörseltester – så kallad hörselscreening.

Ett sådant screeningprogram, med tillhörande hörselrehabilitering, skulle löna sig för både individ och samhälle. Men det handlar också om något mycket större. Det handlar om att visa respekt för varje människas rätt till fungerande kommunikation genom hela livet.

Mattias Lundgren, förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev