tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Satsa på hälsa och friskvård – inför BOT-avdrag!

Att serva sin egen ”kropp & knopp” anses vara lyxkonsumtion. Men en skattereduktion för friskvård skulle i själva verket ge bättre folkhälsa, öka kvinnors företagande och minska belastningen på den utbrända sjukvården.

Publicerad: 28 augusti 2018, 11:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HälsaFöretagsklimatVårdköer

Det är hög tid att prioritera människors, och kanske främst kvinnors, hälsa och karriär. Ingen ifrågasätter att du servar din bil, byter olja, batteri och sätter på vinterdäck för att bilen ska rulla säkert på våra vägar. Men att serva sin egen ”kropp & knopp”, anses vara lyxkonsumtion. I själva verket skulle en skattereduktion för friskvård ge bättre folkhälsa, öka kvinnors företagande och minska belastningen på den utbrända sjukvården.

Det skrivs om andelen kvinnor som driver företag, sitter i börsbolagens styrelser eller i dess valberedningar, vilket den senaste Allbright-rapporten avhandlade. Resultaten av dessa olika mätningar och jämförelser med andra länder, brukar peka på att utvecklingen går för sakta – och i bland till och med bakåt.

I samband med avregleringen 2009 startades cirka 2300 företag inom vård och omsorg under två år. 69 procent av dem drevs av kvinnor, enligt en rapport från Svenskt Näringsliv. Motsvarande siffra för utbildningsföretag var 56 procent. I en ny rapport från den 7 mars i år konstaterar Svenskt Näringsliv att antalet nya företagare i välfärdssektorn sjunker, samtidigt som gruppen etablerade som lägger ner sin verksamhet ökar. Detta drabbar framförallt företagsamma kvinnor. Den främsta förklaringen till denna utveckling är den bromsande effekten för investeringar som förslaget om begränsningar av vinster i välfärden har utgjort.

Kvinnors företagande måste sluta vara projekt. Ett sätt att säkra att kvinnors företagande inte blir till projekt är att ha långsiktiga spelregler som styr företagens vardag. En grundläggande spelregel borde vara att ge mikrobolagen, enmansbolag eller företag med upp till tio anställda en chans att överleva över tid och därmed bli långsiktigt hållbara.

Intresset att vidareutbilda sig inom hälsa, friskvård, coaching och att bedriva utbildning är stort, men många nyutbildade massörer och sjukgymnaster går tillbaka till sina tidigare jobb när de tvingas konstatera att det inte går att leva på sin nya karriär.

Ett positivt förslag för kvinnors företagande är ett införande av BOT-avdrag som är en skattereduktion för både företagare och anställda avseende fysisk träning med personlig tränare, kostrådgivning, massage och andra kroppsterapier samt coachande samtal. Detta skulle gälla oavsett vilken bolagsform som företagaren bedriver sin verksamhet i.

Ett BOT-avdrag skulle medföra flera gynnsamma hälsoeffekter vilket i sin tur skulle korta köerna till primärsjukvården. De flesta som söker akut vård söker för stress- och livsstilsrelaterade åkommor. Om en av tre känner sig hjälpta av förebyggande hälsoarbete är införande av BOT-avdrag värt drygt sju gånger mer än vad det kostar, enligt beräkningar från Kroppsterapeuterna.

Fler personer, framförallt kvinnor, skulle våga satsa på eget företagande. Det finns flera gynnsamma hälsoeffekter av att ha fler kvinnor i företagande och i ledande position. Att kunna styra sin egen kalender minskar stressen och därmed risken för att drabbas av utbrändhet, vilket drabbar kvinnor i större utsträckning än män.

Dessutom skulle fler kvinnor, företagare, specialister och företagsledare synliggöras för styrelse- och valberedningsuppdrag, vilket ofta framställs som en knäckfråga. Med fler kvinnor totalt sett i bolagsstyrelser och valberedningar, skulle dessa positioner avdramatiseras och bli ett naturligt karriärsteg för fler att vilja ta.

Stora förändringar börjar oftast med små steg och ett BOT-avdrag kan vara det första steget mot ett mer jämställt företagsklimat i Sverige.

Anneli Egestam, företagare och hedersledamot Småföretagarnas Riksförbund

Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv Västra Götaland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev