Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Säkra vården genom en Lex Åke!

Efter ST-läkarnas larm om att de i dagens primärvård har svårt att genomföra sitt uppdrag sträcker Dag Larsson (S) i SLL ut en hand till sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP) och önskar sig samarbete för bättre primärvård i Stockholm.

Publicerad: 11 juni 2015, 10:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

S i Stockholms läns landsting vill förhandla om en hållbar ersättningsmodell i primärvården.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdStockholmLäkareLäkarlarmet

REPLIK. Jag delar ST-läkarna i allmänmedicins syn på det viktiga uppdrag som primärvården har att vara den nära och självklara hjälpen inom hälso- och sjukvård, som alla ska kunna känna tillit till. Jag tycker också, precis som de, att dagens ersättningssystem till vårdcentralerna är förödande för just detta. Ersättningssystemet omöjliggör kontinuitet, patientfokus och det förebyggande hälso- och sjukvårdsarbete som vårdcentralerna borde kunna ge alla som bor i Stockholms läns landsting.

Åke, en äldre man som under en tids sjukdom träffat 66 läkare, är ett exempel på hur fel ersättningssystemen i vården styr. Det är min bestämda uppfattning att detta drabbar oss alla – eftersom alla kan bli sjuka – men att det är värst för våra äldre. De har ofta flera olika sjukdomar och är kroniskt sjuka, och då fallerar vården eftersom den i dag är uppbruten på en mängd utförare.

Ingen har möjlighet att ta ett helhetsansvar, varken läkaren inom primärvården, i den kommunala omsorgen eller i landstinget i stort. Våra gamla skickas i alltför stor utsträckning till akuten där de får ligga i timmar med risk för att bli än sjukare i stället för att snabbt få komma till geriatriska platser där den gamle får rätt vård direkt.

I det budgetalternativ som vi lägger fram till landstingsfullmäktige nu på tisdag har vi föreslagit att landstinget ska ställa ut ett löfte om Lex Åke, med syfte att säkra kontinuitet och trygghet i vården av våra sjuka äldre. Lex Åke handlar bland annat om att garantera att våra äldre har en vårdkontakt som bär helhetsansvaret för deras hälsa och välbefinnande. Denna person kan antingen finnas inom primärvården eller inom den specialiserade vården. Var i vårdssystemet vårdkontakten finns ska bero på den äldres sjukdomsproblematik.

Utöver att säkra vården för våra äldre har Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting länge drivit att vi vill se en förändrad ersättningsmodell för vårdcentralerna. Stockholms läns landsting är det enda landstinget i Sverige som kombinerar en hög rörlig besöksbaserad ersättning till primärvården, som varken tar hänsyn till vårdbehov eller socioekonomiska förhållanden hos patienterna, med en anmärkningsvärt låg fast ersättning.

Vi vill i stället se en primärvård som bygger på patientens unika behov av vård, och som tar hänsyn till dessa faktorer.

Jämlik vård utgår från behov och då måste ersättingen reflektera det. Vårdcentralerna ersättning vilar i dag på två ben. Dels får vårdcentralen en rörlig ersättning som beror på antalet besök per patient och dels en fast ersättning, som beror på hur många personer som valt just den vårdcentralen. Ett rimligt förhållande mellan rörlig och fast ersättning bör ligga runt 30-40 procent rörlig och 60-70 procent fast ersättning.

Motsatta förhållandet gäller i dagens ersättningssystem. Vi vill också att den fasta ersättningen ska bygga på en fördelningsnyckel som utgår från patienternas förväntade vårdbehov. Ett sådant kan till exempel vara ”Care Need Index” (CNI).

Jag har upprepade gånger sträckt ut handen till Anna Starbrink med budskapet att Socialdemokraterna är redo att förhandla för att få till stånd en långsiktigt hållbar ersättningsmodell för vårdcentralerna i Stockholms län, som sätter patienten och dess vårdbehov och kontinuitet främst. Jag hoppas, precis som ST-läkaren Oscar Plogmark med flera, att detta inte bemöts med tomma ord från Anna Starbrink och att vi, tillsammans med bland andra ST-läkarna i allmänmedicin, kan komma överens snabbt och snart.

Dag Larsson, ordförande SKL:s sjukvårdsdelegation (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev