Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Så uppmuntrar Region Skåne till innovationer

Publicerad: 26 april 2017, 22:10

”Det finns väldigt många och gamla IT-lösningar och de pratar inte med varandra”, säger Marianne Larsson på Innovation Skåne.

Genom att upphandla slutresultat i stället för specificerade system kan vården få tillgång till nya innovationer. Det säger Marianne Larsson på Innovation Skåne, och pekar på att många landsting och regioner redan är i gång.


Ämnen i artikeln:

E-hälsaInnovation

Innovation Skåne har i uppdrag av Region Skåne att bidra till framtidens välfärdstjänster genom att stimulera innovation och internationell tillväxt. Det gör man genom att stödja startupbolag och skapa ett bra samarbete med aktörerna inom vård och omsorg.

– Det är två ben, men de går att kombinera, säger ­Marianne Larsson.

I projektet Health Tech Nor­dic, som honleder, försöker Innovation Skåne få fart på digitaliseringen av hälsovården genom nya verktyg som bidrar till effektivare behandlingar, tidigare och bättre diagnoser och en bättre omsorg.

Nyckeln till framgång är, enligt Marianne Larsson, en aktiv hemmamarknad. Både för att bolagen ska lyckas inom svensk vård och för att de ska nå ut på en internationell marknad.

Riskerar vården att missa innovationer som kan förbättra verksamheten?

– Ja, om de fortsätter att genomgående upphandla befintliga lösningar i stället för önskade resultat. Men många landsting och regioner har redan tänkt om och fokuserar nu mer på att få fram ­innovationer och utveckling.

Lagen om offentlig upphandling (LOU) är bra, tycker Marianne Larsson. Men tillämpningen har tidigare varit ett hinder för förnyelse då vården specificerat lösningen även då det hade varit bättre att ange resultat.

– Men det som kallas inno­vationsupphandlingar eller innovationsvänliga upphandlingar är något som nu diskuteras och provas på allt fler ställen i Sverige och Europa, säger hon.

Hon ger exemplet sårbehandling, som Region Skåne nyligen upphandlade.

– I stället för att upphandla bara förband så upphandlade regionen även ett samarbeta för att utveckla bättre sårbehandling.

Leverantören kan då arbeta med underleverantörer, till exempel startupbolag, för att fram nya behandlingar och produkter.

Vilka andra flaskhalsar ser du för innovationer i vården?

– Det finns väldigt många och gamla IT-lösningar och de pratar inte med varandra. Vården har ännu inte gått igenom samma utveckling som andra branscher, säger hon.

En förändring är dock på gång. Marianne Larsson pekar på att det nu upphandlas nya öppna och standardiserade system ”överallt” inom vården.

Innovation Skåne ägs av Region Skåne och finansieras med offentliga medel från bland annat Vinnova och Tillväxtverket. Region Skåne satsar totalt 200 miljoner på ­e-hälsa 2017.

Margaretha Levander

Ämnen i artikeln:

E-hälsaInnovation

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev