Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Så stoppas personalflykten från vården”

Det finns ingen personalbrist inom hälso- och sjukvården – bara personalflykt. Politiker, sjukhusledningar och andra beslutsfattare måste börja lyssna på läkarna.

Publicerad: 24 januari 2017, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

När politiker, sjukhusledningar och andra beslutsfattare förminskar allvaret i situationen visar man inte respekt för vare sig medarbetare, patienter eller medborgare.

Foto: Wikimedia Commons


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdPersonalbristVårdplatserVårdkrisen

Under den gångna veckan har krislarmen från akutsjukhusen avlöst varandra, från Sahlgrenska i Göteborg till Södersjukhuset och Danderyds sjukhus i Stockholm. Patienter med akuta vårdbehov får vänta i timtal, ibland flera dygn, på vårdplats.

Hälso- och sjukvårdsministern konstaterar att läget är väldigt oroande, men att det är landstingen som arbetsgivare som måste ta ansvar för att lösa situationen här och nu. Landstingen och regionerna hävdar i sin tur att de gärna skulle, men inte kan trolla fram den personal man anser saknas för att lösa vårdplatsbristen.

Vi som arbetar i hälso- och sjukvården ger varje dag vårt yttersta för att patienternas tillgång till vård av god kvalitet inte ska påverkas av vårdplatsbristen. Vi läkare är ansvariga för vilka som ska läggas in och vilka som ska skrivas ut. Vi har nu till största uppgift att prioritera fram de allra, allra, mest sjuka. Varje dag tvingas vi leta efter patienter att skriva ut. Under tiden ökar vårdköerna och väntetiden för de som väntar på olika utredningar och behandlingar.

Det är ett svårt uppdrag att erbjuda god, trygg och värdig vård under dessa förutsättningar.

Att lösa vårdplatsbristen, och nå den beläggningsgrad på 85–90 procent som regeringens egen utredning (den så kallade ”Effektivitetsutredningen”) identifierat som optimal, borde däremot inte alls vara svårt.

Arbetsgivarna måste se över arbetsmiljö, inklusive möjligheter till karriär- och kompetensutveckling. Det finns ingen personalbrist i hälso- och sjukvården, bara personalflykt.

Kommunerna måste erbjuda ökad läkarkontinuitet och läkarmedverkan så att färre patienter behöver komma till sjukhus. De måste också öka sin kapacitet att ta emot utskrivningsklara patienter. För en vecka sedan upptogs nästan fem avdelningar på Sahlgrenska av färdigbehandlade patienter.

Lyssna på läkarna. När politiker, sjukhusledningar och andra beslutsfattare förminskar allvaret i situationen visar man inte respekt för vare sig medarbetare, patienter eller medborgare. Att som Johnny Magnusson, styrelseordförande i Västra Götalandsregionen, hävda att vårdpersonalens larm är ”befängt” är inte en konstruktiv start på dialog.

Dessa åtgärder kräver ett gott ledarskap. Från de lokala verksamhetscheferna att synliggöra och rapportera till sjukhus-, landstings- och regionledningarna hur vårdens verklighet ser ut och vilka resurser den kräver. Från landstings- och regionledningarna att våga lyssna på medarbetarna, och skapa hållbara arbetsplatser. Från hälso- och sjukvårdsministern att erkänna, och axla, regeringens eget ansvar i vårdplatsfrågan.

Vi som arbetar i hälso- och sjukvården tar varje dag ansvar för konsekvenserna av landstingens bristfälliga vårdplatsdimensionering. Det är dags att övriga aktörer gör det samma.

Karin Båtelson, ordförande i Läkarförbundets vårdplatsgrupp, förste vice ordförande Sveriges Läkarförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev