måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Så skapade Moderaterna världens dyraste sjukhus

NKS-avtalet är ett historiskt misslyckande för Stockholms läns landsting. Nu kräver Miljöpartiet att hela OPS-avtalet förhandlas om eller bryts.

Publicerad: 26 september 2017, 03:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Henrik Montgomery, TT


Ämnen i artikeln:

Nya KarolinskaOPSStockholmSjukhus

Det är svårt att sammanfatta känslan bättre än “Hur fan blev det så här?!”, som Peter Jihde utbrast i TV4 morgonsoffan.

Man kan förstå att frågan ställs. Det finns emellertid några fakta som man måste ha klart för sig när man undrar hur det kan komma sig att en ny entré på Nya Karolinska (NKS) kan kosta uppemot en miljon kronor.

Det första och största misstaget som har begåtts var att man skrev på ett OPS-avtal med Skanska upphandlat helt utan konkurrens. Generellt är OPS (Offentlig-privat samverkan) oftast en mycket dålig idé för stat, kommun och landsting. Det finns nämligen ingen bättre säkerhet än när svensk staten, en kommun eller ett landsting står som garant för ett projekt, eftersom skatten alltid kan höjas. Risken bärs alltid av de lojala skattebetalarna. I fallet Nya Karolinska är det mest problematiska att den avgift landstinget betalar för att slippa risken på lånen kraftigt överstiger räntorna för ett vanligt lån.

Det andra stora misstaget var att verksamheten inte har fått vara med och ha synpunkter på sjukhusets utformning efter sina behov och att verksamhetsinnehållet inte bestämdes från början. Det är detta som gör att ständigt nya brister upptäcks, vilket i sin tur ger upphov till de konstanta tilläggsavtalen och anpassningarna till verksamheternas behov. Enmiljonersdörren är med allra största sannolikhet bara början på detta 22-åriga avtal.

Att den bantning av projektet som genomfördes för att klara investeringsramen endast blev kosmetisk och för stunden bidrar också. De delar som då ströks måste man nu ändå beställa – till mångdubbelt högre kostnad.

Grunden till att det kunde bli så här beror på bristande insyn och kontroll. När det avgörande beslutet fattades var huvudavtalen inlåsta i en källare utom all egentlig möjlighet till granskning för någon utom moderaterna.

NKS-avtalet är och förblir ett historiskt misslyckande för Stockholms läns landsting. Det är dåligt förhandlat, illa genomfört och bristfälligt styrt från allra första början. Det är naturligtvis bra att Irene Svenonius och Moderaterna nu säger att de ska agera för att sänka kostnaderna för avtalet. Problemet är bara att det inte är första gången de säger det. 2015 hävdades det att de finansiella delarna av avtalet skulle ses över – förvisso är de bara är en liten del av totalen, men även en sån översyn skulle ha varit något. Men inte ens där har Moderaterna återkommit.

Miljöpartiet kräver att hela OPS-avtalet förhandlas om eller bryts. Som det är nu kommer kostnaden för tilläggsavtal och dyra servicekostnader tränga undan operationer till patienter och löneökningar till personal.

Det kan vi aldrig acceptera.

Tomas Eriksson, gruppledare (MP) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev