Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Så kortar vi väntetiderna inom cancervården

En fråga som har blivit aktuell på senare tid är den stora skillnaden i cancervården mellan olika landsting. Men det går att korta väntetiderna för alla cancerpatienter, om landstingen förmår lära av de goda exempel som finns runtom i Sverige, skriver de skånska miljöpartisterna Anette Mårtensson och Joakim Månsson Bengtsson.

Publicerad: 25 mars 2014, 12:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VårdkvalitetCancer

Under den senaste tiden har skillnader i cancervården mellan landstingen uppmärksammats på olika sätt. Bland annat diskuterades frågan i SVT:s Debatt den 23/1. Programmet väckte starka känslor och sätter fingret på hur orimligt ojämlik och snedvriden cancervården i Sverige är.

Varför ska en person med blåscancer som bor i Skåne behöva vänta 76 dagar på behandling medan en i Kronoberg, bara några mil bort, väntar 47 dagar? Varför väntar någon som bor i Skåne endast 15 dagar på vård för bröstcancer medan en som råkar bo i Östergötland behöver vänta nästan dubbelt så lång tid (28 dagar)? Region Skåne är inte sämst i klassen för någon cancerform, men inte heller bäst. Skåne kom på plats fyra i SVT:s nationella ranking av cancervården.

Skillnaderna i väntetid visar på att förbättringar är möjliga. Landstingen kan med andra ord både lära av och lära varandra. De regionala cancercentrumen har en viktig roll i att göra cancervården mer sammanhållen, tillgänglig och jämlik över landet. Centrumen får inte bli regionala navelskådare utan måste samverka med varandra. De långa väntetiderna beror delvis på brist på läkare och sjuksköterskor med rätt specialistkompetens, ett problem som har kunnat förutses. Region Skåne har nu avsatt extra resurser till fler ST-tjänster och för utbildning av fler specialistsjuksköterskor. Det är en lång uppförsbacke att komma till rätta med kompetensförsörjningen, men detta är ett steg i rätt riktning.

En aspekt som inte får glömmas bort är rehabiliteringen efter cancer. Vården behöver ha ett helhetstänkande som präglas av långsiktig planering. Det är något vi i Miljöpartiet arbetar särskilt för. MP har drivit för att Region Skåne avsätter 50 miljoner kronor extra till cancervården 2014, resurser som ska användas bland annat till kontaktsjuksköterskor för alla patienter och ökat arbete med multidisciplinära teamkonferenser.

Vi ser problemen i cancervården och har ambitioner att göra köerna i Region Skåne kortare. En patient i Skåne med lungcancer ska inte behöva vänta längre än en patient i Uppsala. Men det räcker inte. En person i Värmland med tjocktarmscancer ska inte behöva vänta i 69 dagar när det redan i dag är möjligt att få vård inom 29 dagar bara hen råkar bo i Dalarna istället. Vi vill betona samverkan mellan landstingen för att höja kvaliteten på vården i hela landet och göra den mer jämlik. Det handlar om människors liv och lägre ambitioner är inte acceptabla.

Anette Mårtensson, ledamot (MP) Hälso- och sjukvårdsnämnden Region Skåne

Joakim Månsson Bengtsson, kommunfullmäktigekandidat (MP) Lund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

VårdkvalitetCancer

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev