söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Så jobbar kommunerna i krisen

Publicerad: 24 mars 2020, 12:20

På flera håll tas nu initiativ för att få fram skyddsutrustning till vården. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Organisationen i stabsläge, insatser för att stärka föreningar och företag, kreativa lösningar för att få fram skyddsutrustning. Kommunerna vidtar en lång rad åtgärder till följd av coronakrisen.

Ämnen i artikeln:

SamhällsskyddHälsaCovid-19SmittskyddHemtjänst

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Stabsläge har närmast blivit normalläge. Överallt mobiliseras det för att stötta det lokala näringslivet. Återkommande åtgärder är att kommuner skjuter upp avgifter för exempelvis miljötillsyn och livsmedelskontroll. På många håll slopas avgiften för uteserveringar och torghandel.

Eskilstuna är en av de kommuner där den politiska ledningen samtidigt gett direktiv om att kommunens egna betalningar till lokala leverantörer ska snabbas på.

Katrineholm uppmanar, i likhet med många andra kommuner, föreningar att ställa in eller skjuta fram arrangemang – även sådana med färre än 500 deltagare. Om det inte sker riskerar de indragna bidrag.

– Har man bidrag från kommunen och inte ställer in på vår rekommendation, är det sista gången man fick bidrag från oss, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) till SVT Nyheter Sörmland.

Besöksförbud på äldreboenden har blivit regel. Detsamma gäller på gruppboenden där det bor personer som tillhör riskgrupper.

Runt om i landet ställer kommunerna in egna arrangemang. På många håll stängs också kommunala museer, teatrar, fritidsgårdar och bibliotek.

I Sölvesborg får fritidsgårdarnas personal andra arbetsuppgifter. Bland annat ska de köra hem dagligvaror till invånare som är över 70 år eller av andra skäl tillhör en riskgrupp.

I bland annat Vetlanda tillverkar deltagarna i kommunens dagliga verksamhet skyddsutrustning till vård och omsorg. Overheadblad i plast fästs på ett band tillsammans med bitar av skumgummi.

– Vi fick tips från smittskyddsenheten och tänkte att vi testar, säger Helen Karlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

I Växjö ska personer som får ekonomiskt bistånd, och deltar i kompetenshöjande aktiviteter för att komma i jobb, sättas in för att tillverka skyddsutrustning.

– Det är en extraordinär situation och nu behöver alla hjälpas åt, kommenterar kommunalrådet Oliver Rosengren (M).

Mindre kommuner märker av att många från storstäderna söker sig dit för bo i sina fritidshus och på så sätt skydda sig mot smittan. En sådan är Simrishamn på Österlen.

– Redan för en vecka sedan märkte vi att många kom hit från Stockholm, säger kommunstyrelsens ordförande Jeanette Ovesson (M).

– Nu rekommenderar man ju att man inte ska flytta sig inom Sverige. Så vi hoppas att de som har sommarhus här följer det.

Simrishamn är en av de svenska kommuner som har flest äldre invånare, människor i riskgrupp. Jeanette Ovesson framhåller att socialtjänsten därför är mer omfattande än på många andra håll. Men det finns en gräns för vad man klarar av och en stor del av dem som har fritidshus på Österlen är 70 plus, säger hon.

– Vi kan nu inte ge alla som kan tänkas behöva det vård i hemmet genom hemtjänst.

I vanliga fall har den som har hemtjänst på annan ort rätt att få den även där sommarhuset finns. Men under coronakrisen är läget ett annat.

– Folkhälsomyndighetens rekommendation är att man behöver kunna ta sig hem om man blir sjuk. Vi försöker föra den informationen vidare, säger Jeanette Ovesson.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev