måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Så har pandemin påverkat omställningen till nära vård

Publicerad: 30 augusti 2021, 11:28

Pandemin har lett till både positiva och negativa effekter på omställningen till nära vård, konstaterar Anna Dahlin, utredare på Socialstyrelsen.

Utveckling och utbildning har stannat upp – men digitalisering och samverkan har gått framåt. Det konstaterar Socialstyrelsen i en granskning av hur pandemin har påverkat omställningen till nära vård.

Ämnen i artikeln:

Digitaliserad vårdSamverkanSocialstyrelsenHälsaPrimärvård

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Socialstyrelsen följer på regeringens uppdrag omställningen till nära vård. I den årliga uppföljning som nu publicerats har myndigheten lagt extra fokus vid vilka effekter pandemin har fått på arbetet med nära vård i kommuner och regioner. 

Rapporten konstaterar att delar av omställningen har fått stå tillbaka på grund av pandemin. 

– Det har varit ett väldigt högt tryck på vården, stort fokus på att ta hand om patienter med covid-19 och många anställda har haft en ansträngd situation. Vissa utvecklingsarbeten och utbildningsinsatser i omställningen till en nära vård har därför stannat av eller skjutits upp, säger Anna Dahlin, utredare på Socialstyrelsen. 

Andra delar av omställningen har i stället gått framåt. Inte minst när det gäller digitalisering, där antalet vårdbesök på distans har ökat kraftigt under pandemin. Samarbetet mellan kommuner och regioner är också viktigt för omställningen till nära vård. Även där har det skett framsteg under pandemin. 

– Kommuner och regioner har upprättat samarbetsformer för till exempel vårdhygien som har gjort att samverkan har utökats jämfört med tidigare. Det kan få bäring också på andra områden, och flera uttrycker att de vill fortsätta samverkan, säger Anna Dahlin. 

Socialstyrelsen har tagit fram drygt 100 indikatorer som är relevanta att följa för att se hur utvecklingen mot nära vård går runt om i landet. 

– Det är viktigt att komma ihåg att det här är ett långsiktigt arbete. Vi har det med oss när vi utformar den fortsatta uppföljningen. Vi kommer att ta ställning till om det är några särskilda områden vi ska följa mer och närmare, säger Anna Dahlin. 

Läs mer: Allt fler vill se kommunala läkare

Läs mer: Så ska primärvården reformeras 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev