Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Så förebygger SLL utbrott och spridning av mässling

"Budskapet från vården måste vara glasklart: Vaccination hjälper. Vaccination mot mässling är tryggt och beprövat. Vaccination behövs," skriver de liberala politikerna Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd och Jessica Ericsson, ordförande folkhälsoberedningen (hälsa, läkemedel och jämlik vård).

Publicerad: 16 januari 2018, 10:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VaccinationerSLL

Det stora mässlingsutbrottet i Göteborg har satt fokus på en sjukdom som många av oss kanske glömt bort. Hur kan vi skydda oss mot att den inte sprids och att inte fler utbrott uppstår? I sjukvården måste det vara tydligt: Vaccin behövs. Det gäller i budskapet till invånarna – och det gäller vårdpersonalen själva. Alla som arbetar i vården ska ha skydd mot mässling. Så arbetar vi redan i Stockholms läns landsting.

Vi märker också de positiva följderna av Göteborgsutbrottet: Frågorna om och efterfrågan på vaccinationer har ökat. Just nu finns möjlighet att sprida kunskap och förståelse för vikten av vaccination och att inte alla vuxna svenskar heller har ett skydd utan kan behöva komplettera. Det gäller även vårdpersonal.

Mässling är en av de stora sjukdomar som vi numera nästan är förskonade från. Det kallas ibland en ”barnsjukdom”, vilket kan låta förrädiskt harmlöst. I själva verket är mässling en allvarlig och i värsta fall livshotande sjukdom, som skördar människoliv runtom i världen. Den kan också leda till allvarlig hjärninflammation. Vi ska vara glada att vi oftast inte behöver tänka på den – men vi ska också komma ihåg varför: Det är ett framgångsrikt arbete med vaccination som gjort att mässling nästan försvunnit från Stockholm och Sverige.

För att förebygga utbrott och spridning av mässling är det viktigt att ha en hög vaccinationsgrad. Målet måste vara minst 95 procent. Vi har en god täckning i Stockholms län men riktade insatser behövs i vissa områden där vaccinationsgraden är lägre.

Budskapet från vården måste vara glasklart: Vaccination hjälper. Vaccination mot mässling är tryggt och beprövat. Vaccination behövs.

Sjukvården i allmänhet och barnhälsovården i synnerhet ska arbeta för vaccination. De som inte är beredda att stå upp för vetenskap och hälsa på sådant sätt har inget i vården att göra. Vi välkomnade därför stängningen av den barnavårdscentral där man haft en skeptisk inställning till vaccin och förmedlat denna skepsis till patienter/föräldrar.

För att motverka mässling är det naturligtvis av största vikt att vården i sig inte blir en miljö för smittspridning. Då behöver alla medarbetare som kommer i kontakt med patienter vara skyddade. Personer födda i Sverige efter 1980 har oftast ett fullgott vaccinationsskydd med två doser. Personer födda före 1980 eller utomlands kan behöva vaccinera sig.

I Stockholms läns sjukvård arbetar vi redan sedan tidigare för att säkerställa att alla medarbetare har ett fullgott skydd mot mässling. Alla erbjuds vaccination. Det är arbetsgivarens ansvar att säkerställa detta skydd och det gäller givetvis både landstingets egna verksamheter och de fristående vårdgivare som har avtal med landstinget.

Ingen som arbetar i vården ska behöva riskera att bli smittbärare, på till exempel en avdelning för för tidigt födda barn eller cancerpatienter. Alla invånare ska kunna få ett fullgott skydd mot mässling. Med vetenskap och omtanke ska vi arbeta för att hjälpa stockholmarna att skydda sin hälsa.

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L) Stockholms läns landsting

Jessica Ericsson, ordförande folkhälsoberedningen (L) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

VaccinationerSLL

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev