tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Så blev Floby ett vaccinationsmecka

Publicerad: 12 augusti 2021, 07:16

Din Klinik planerar att fortsätta vaccinera mot covid-19 i Floby fram till jul, berättar Elisabeth Olsson, verksamhetschef. Foto: Din Klinik, Fredrik Karlsson, Bildbyrån

Trots att det bara bor 1 500 personer i Floby har över 25 000 blivit vaccinerade mot covid-19 på den lilla orten i Västergötland.

Ämnen i artikeln:

Vaccineringen mot covid-19Västra GötalandsregionenHälsa

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Thairestaurangen har fördubblat sin omsättning och den lokala matvarubutiken har haft rusning. Att betydligt mer folk än vanligt de senaste månaderna har rört sig i lilla Floby, mellan Falköping och Herrljunga i Västergötland, har märkts. 

Förklaringen är massvaccinationen mot covid-19. Sedan i maj har företaget Din Klinik haft en av sina vaccinationsmottagningar på orten och vaccinerat över 25 000 personer i den nedlagda vårdcentralen. Som mest har man vaccinerat 1 200 personer per dag. Lokalerna är stora så det är bara tillgången till vaccin som satt gränsen. Men att mottagningen hamnade just där var mest en slump från början. 

– Det är en väldigt speciell historia. Min syster har ett sommarhus i Floby, hon såg att de här lokalerna stod tomma och nämnde det för vår vd som tyckte att det lät spännande att göra något av, berättar Elisabeth Olsson, verksamhetschef på Din Klinik.

Företaget har hyrt lokalerna av Falköpings kommun och anställt pensionerade sjuksköterskor för att utföra vaccinationerna. De som vaccinerat sig har ofta rest långt. 

– I dag hade jag två 16-åringar från Töreboda. Jag blev alldeles rörd av att de åkt tio mil för att få vaccin. De berättade att de inte hittade lediga tider någon annanstans, berättar Elisabeth Olsson.

Just att det har varit svårt att hitta lediga tider på andra håll i Västra Götalandsregionen har gjort att många sökt sig till Floby. 

– Det här är så fantastiskt. En bygd som ingen visste fanns på kartan har blivit ett stort vaccinationsmecka. Här är lugnt och skönt och ingen trafik, du kan parkera bilen var som helst. Folk har tyckt att det varit så smidigt, säger Elisabeth Olsson.

Din Klinik planerar att hålla mottagningen öppen fram till jul eller så länge behovet finns. Så Flobyborna får leva med utsocknes besökare ett tag till. 

– Ägaren till thairestaurangen frågade mig hur länge vi ska hålla på eftersom han behövde beställa hem mer råvaror, berättar Elisabeth Olsson.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev