onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

S: Vården behöver en privatiseringspaus

Moderaterna har privatiserat vården i Stockholms läns landsting utan hänsyn till invånarnas behov eller till kostnader. Resultatet är söndersplittrad vård, där ingen tar ett helhetsansvar, och där felprioriteringar av vårdens pengar gör att Sveriges rikaste landsting har 600 stängda vårdplatser och landets längsta väntetider på akuten. Det vill Socialdemokraterna ändra på.

Publicerad: 24 april 2018, 14:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Socialdemokraterna vill, enligt debattören, ha en vård där patientens behov styr och inte vårdbolagens intressen.


Ämnen i artikeln:

Hälsa

REPLIK Marie Ljungberg Schött (M) undrar i inlägget M: Vill S i Stockholm avskaffa vårdvalet? vilken vård i Stockholm som ska bort om vi Socialdemokrater vinner valet i höst.

Vårt svar är – och låt mig vara tydlig – ingen vård kommer försvinna när vi leder landstinget. Socialdemokraterna tillför mer pengar till vården än vad Moderaterna och Alliansen gör. Det som skiljer oss från er är att vi vill ha en vård där patientens behov styr och inte vårdbolagens intressen. Tillsammans med ordentliga besparingar i den svällande landstingsbyråkratin och en rejäl åtstramning av konsultanvändandet kommer en mer effektiv användning av vårdens pengar tvärtom göra att svårt sjuka får sin operation i tid och att akut sjuka tas om hand istället för att drabbas av Sveriges längsta köer på akuten.

Moderaterna har under tolv år vid makten privatiserat vård utan hänsyn till länsinvånarnas behov eller till kostnaderna. Resultatet är söndersplittrad vård, där ingen tar ett helhetsansvar för din vård, och där felprioriteringar av vårdens pengar gör att Sveriges rikaste landsting har 600 stängda vårdplatser och landets längsta väntetider på akuten. Vi ser också skräckexempel inom till exempel förlossningsvården där över 3000 förlossningsplatser försvann över en natt när BB Sophia stängde ner för två år sedan.

Moderaternas privatisering av vården leder till att vårdmottagningar främst finns där det är lönsamt att bedriva vård, och inte där vårdbehovet bland invånarna är störst. Detta har lett till en koncentration av vårdgivare i Stockholms innerstad medan resten av länet får kämpa för att få tillgång till vård på en vårdcentral, gynmottagning eller BVC.

Det är anledningen till att vi socialdemokrater tycker det är angeläget med en privatiseringspaus. Den nuvarande vården behöver utvärderas och kvalitetssäkras, istället för att  göra ännu mer av det som skapat dagens problem. Vi vill istället ställa tuffare krav på både privata vårdgivare och landstingets egna att samverka mer för patientens bästa, så att dagens söndersplittrade vård blir mer sammanhållen och mer effektiv.

Nu vill Moderaterna i sin privatiseringsiver även låta marknaden lösa vården för de mest sjuka äldre. Det finns inga garantier för att det inte går som med förlossningsvården. De flesta experter har också avrått ifrån att privatisera också vården av de sjuka äldre, eftersom splittrad vård är särskilt dålig för patienter med stort vårdbehov. Vi Socialdemokrater vill därför istället att vården och omsorgen av de mest sjuka äldre ska samordnas närmare mellan landstinget och kommunerna. Där kan den modell som har provats i Norrtälje med gott resultat stå som förebild.

Vårt alternativ till moderaternas fortsatta privatiseringar är tydligt: Stoppa en fortsatt uppsplittring av vården i ännu fler dyra vårdmarknader. Ge sjukvården i Stockholms läns landsting en nystart där vårdens pengar går till vård och där patientens behov går före vårdbolagens intressen.

Dag Larsson, oppositionslandstingsråd (S), Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Hälsa

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev