Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

S: Sprid inte Alliansens naiva vårdpolitik

Det är anmärkningsvärt att Liberalerna skyller de växande vårdköerna på Socialdemokraterna när det i Stockholms län är landstingsalliansen som förvärrat situationen under sina tio år vid makten. Det trots att regeringen samtidigt har gett landstinget mer ekonomiska resurser.

Publicerad: 8 november 2016, 14:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kostnaderna för alla privata vårdgivare nu, enligt debattörerna, ökar så mycket i Stockholm att man tvingas spara in på landstingets vård.


Ämnen i artikeln:

VårdköerStockholmSocialdemokraternaLiberalerna

REPLIK Den liberala landstingspolitikern Anna Starbrink m fl  skriver i inlägget Det rödgröna styret ökar vårdköerna att den tidigare positiva trenden inom vården brutits av det rödgröna styret.

Vi anser att det är ett anmärkningsvärt påstående.

I Stockholm läns landsting har Alliansen infört 30 olika vårdval till en kostnad på cirka 11 miljarder kronor om året, vilka inte löst problemen med sjunkande tillgänglighet. Vårdgarantin lyckas man inte heller uppfylla, ändå är det dessa vårdvalslösningar som man nu vill sprida till resten av Sverige.

Trots rekord i antalet vårdgivare så är landstingsalliansen allt sämre på att leva upp till den utlovade vårdgarantin. Vårdgarantin ska vara en trygghet för patienter att alltid få vård i tid, men uppfyllelsegraden har under 2015 sjunkit till 79 procent i Stockholms läns landsting.

När Alliansen i Stockholms landsting har svårt att leva upp till vårdgarantin väljer man istället att sänka målsättningen. Vilket innebär att man för nästa år skriver ner målet för vårdgarantin från 85 procent till 83 procent. Liberalernas taktik är alltså att ge upp de mål man själv satt upp, istället för att satsa på ökad tillgänglighet och kortare köer.

Liberalerna har samma svar på alla utmaningar inom vården – fler privata vårdgivare. De är tyvärr helt förblindade av sin tro på att privatiseringar löser vårdens alla problem. Nu vill man slå sönder vården för de svårast sjuka äldre genom att införa vårdval geriatrik. Detta är ett vårdval som alliansregeringens egen utredare och expert, Göran Stiernstedt, direkt avrått från att genomföra eftersom det leder till en mindre sammanhållen vård för våra äldre.

I debattartikeln nämns inte det faktum att kostnaderna för alla privata vårdgivare nu ökar så mycket i Stockholm att man tvingas spara in på annan vård som bedrivs i landstingets egen regi. Alliansen väljer exempelvis att lägga ner länets hälsomottagningar som en del av kostnadsbesparande åtgärder när Hälso- och sjukvårdsnämnden går med en kvarts miljard kronor i underskott. Det här är destruktiv politik.

Men Liberalerna tror fortfarande att fler vårdval och fler privata vårdgivare kommer att lösa vårdens alla problem. Det är naivt och det är patienterna som drabbas.

För att skapa en bättre vård i Stockholms läns landsting har vi dessa konkreta förslag:

■ Satsa på vårdcentralerna. Vi vill tillföra 300 miljoner kronor extra på vårdcentralerna nästa år, det är dubbelt så mycket som Alliansen. En satsning på vårdcentralerna minskar köerna och ökar tillgängligheten.
■ Korta arbetstiden och ge personalen mer tid för återhämtning. Välmående personal som vill stanna kvar ger bättre vård för patienten. Då kan också fler vårdplatser vara öppna. 
■ Inför ny lönesättning.  Kunskap och erfarenhet ska löna sig, därför vill vi också att personalen ska får ersättning under sin specialistutbildning.

Läs även repliken på ovan artikel: Vi skapar korta köer och nöjda patienter

Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd (S) Stockholms läns landsting

Dag Larsson, oppositionslandstingsråd (S) Stockholms läns landsting

Ingela Nylund Watz, riksdagsledamot, Stockholms län (S)

Åsa Westlund, riksdagsledamot, Stockholms län (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev