måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

S-regiontopp välkomnar mer kontroll över privata sjukförsäkringar

Publicerad: 8 oktober 2021, 14:34

Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande i Uppsala. Håkan Linnarsson (S), regionråd i opposition i Västra Götalandsregionen.

Foto: Isabell Höjman/TT, Socialdemokraterna

Staten och regionerna bör öka kontrollen över privata sjukvårdsförsäkringar. Det tycker utredaren Karin Lewin, som presenterat sitt betänkande på DN Debatt. Utredningen har kritiserats för att sakna konkreta åtgärder.
En moderat regiontopp är tveksam till kontrollförslaget: ”Vi har ett program för det.”

Ämnen i artikeln:

ModeraternaSocialdemokraterna

PJ

Petter Jerdén

pj@dagenssamhalle.se


”Staten bör ta sitt ansvar” och skapa ett tydligt regelverk som möjliggör ökad kontroll, skriver regeringens särskilda utredare Karin Lewin på DN Debatt. Hon anser att det krävs bättre kunskap om hur de privata sjukförsäkringarna påverkar vården, både nu och i framtiden: ”Det är angeläget att oron för privata sjukvårdsförsäkringars konsekvenser inte leder till förhastade beslut.”

Regionerna bör också ges skyldighet att ställa krav på privata vårdföretag som har annan uppdragsgivare än regionen, föreslår Karin Lewin.

”Det gör vi redan”, säger Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande i Uppsala.

– Vi har ett program för uppföljning av privata utförare, som lagstiftningen förespråkar, och vi följer upp att vi får leverans av dem enligt de avtal vi har.

Du tycker redan att ni har bra kontroll?

– Jag tror att i offentlig sektor generellt så finns det alltid anledning till att fundera över hur man följer upp avtalen, både de i egen regi och privata utförares. Jag tror att uppföljningen generellt kan förstärkas och förbättras, framför allt avseende kvalitet.

Emilie Orring har inte läst betänkandet. Det har inte heller Håkan Linnarsson i Västra Götalandsregionen. Han är S-regionråd i opposition med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor och välkomnar förslaget om ökad kontroll.

– Vi har ställt krav på ökad insyn i flera omgångar men mötts av döva öron från de styrande.

Håkan Linnarsson är orolig för att privata sjukvårdsförsäkringar gör vården ojämlik och mindre transparent, att vissa kan betala för att slippa vårdkön.

– Min stora oro är att vi hamnar i ett läge där behovsprincipen inte är den huvudsakliga principen för hälso- och sjukvård. Att det blir ett A-lag och ett B-lag, de som har sjukvårdsförsäkringar och de som inte har det.

LO och Svenska läkaresällskapet har suttit med som experter i utredningen och kritiserat bristen på konkreta åtgärder för att minska sjukförsäkringarnas påverkan på offentligt finansierad vård.

– Jag har tolkat direktiven och tolkat dem på ett självständigt sätt och jag har levererat utifrån direktiven. Vi har stannat vid de förslag som vi har lämnat i dag, säger Karin Lewin till TT som svar på kritiken.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev