onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

S redo städa upp i vården efter Alliansen

Moderaterna har prioriterat skattesänkningar och privatiseringar i stället för att ta ansvar för att möta sjukvårdens utmaningar. Vi i oppositionen satsar 400 miljoner extra årligen på sjukvårdspersonalen för att få ordning och reda i sjukvården.

Publicerad: 20 maj 2014, 07:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HälsaSjuksköterskorPrivat driftStockholm

I åtta år har den moderatledda Alliansen styrt Stockholms läns landsting. Under den tiden har vårdpersonalen fått allt mindre tid med sina patienter, ökad administrationsbörda och en extremt hårt pressad arbetssituation.

I dag är förlossningsvården i kris, vi har stor personalbrist, stängda vårdplatser, köer på akuterna och våra äldre har hamnat i kläm. Skillnaderna i ohälsa stiger i länet eftersom korta och snabba läkarbesök premieras framför vård efter behov.

Det är tydligt att Moderaterna har prioriterat skattesänkningar och privatiseringar framför att ta ansvar för att möta sjukvårdens utmaningar. På trafiksidan har den moderatledda Alliansen infört ett krångligt zonsystem som gett minskade biljettintäkter och försämrat ekonomin.

Båda områden har också präglats av en skenande kostnadsutveckling och bristande styrning och kontroll. Något som landstingsrevisorerna kritiserat vid flera tillfällen. Senast handlade det om att antalet vårdplatser är alldeles för få. De snarare minskar än ökar på länets akutsjukhus.

Motsvarande kritik framfördes 2010, trots att Alliansen redan då utlovade fler platser har utvecklingen gått åt motsatt håll. SL:s politiska styre har vid flera tillfällen kritiserats för brister i ekonomiskt styre och kontroll och för eftersatt underhåll av kollektivtrafiken.

Landstingsmoderaternas envisa privatiseringslinje har satts framför politisk ansvarstagande för såväl kompetensförsörjning i vården som för patienternas behov.

Vår region växer i snabb takt. En tredjedel av Sveriges ekonomiska tillväxt skapas här. Att så många vill leva och bo i Stockholm är väldigt positivt, samtidigt innebär det högre krav på politiken.

I vårt framtidskontrakt för Stockholmsregionen sätter vi jobben först, så får vi mer resurser till att skapa ordning och reda i sjukvården. Vi måste investera i mer vårdpersonal och mer tid för patienten, och det måste göras långsiktigt och strategiskt.
Socialdemokraterna satsar därför 400 miljoner kronor årligen extra på sjukvårdspersonalen:
• Fler sjuksköterskor och bättre löneutveckling. Utbildning och erfarenhet måste löna sig. Hur satsningen ska se ut och fördelas måste avgöras i samråd med fackförbund och arbetsgivare.
• Fler undersköterskor. För att avlasta övrig vårdpersonal och säkra en god omvårdnad. Erfarenhet och kompetens ska kunna valideras och premieras.
• Administrativ personal som avlastar vårdpersonalen. Minska detaljstyrningen och anställ bl.a. fler medicinska sekreterare.
• Strategisk kompetensförsörjningsplan för SLL.
• Satsning på bättre förlossningsvård. Med målet en barnmorska per födande kvinna.

Vi vill göra kollektivtrafiken tillgänglig för fler och därför införa enhetstaxa i hela länet.  För att skapa fler jobb krävs att vi satsar på en smart och utbyggd kollektivtrafik, inte minst mer tunnelbana.

Vi har länge drivit tunnelbaneutbyggnaden, vi välkomnar den nyligen beslutande tunnelbaneöverenskommelsen, men vi vill se en ännu kraftigare utbyggnad av tunnelbanan. Endast så kan vi säkra en fungerande och smidig arbetspendling i hela regionen.

Stockholmsregionen står inför stora utmaningar, men också stora möjligheter. För att ta vara på möjligheterna måste vi våga fatta nödvändiga beslut. Och vi måste samverka mer, både med professioner och blocköverskridande. För detta krävs ett nytt politiskt ledarskap. Vi hoppas få väljarnas förtroende att leda Stockholms läns landsting mot god tillväxt, fler jobb och en patientcentrerad sjukvård efter valet den 14 september.

Helene Hellmark Knutsson, Finanslandstingsråd i opposition (S) Stockholms läns landsting

Dag Larsson, ordförande SKL:s sjukvårdsdelegation (S)

Erika Ullberg, oppositionsfinanslandstingsråd, (S) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev