Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

S redo lösa sommarens förlossningskris

Oron är stor inom förlossningsvården i Stockholm. Till skillnad från Ella Bohlin, ansvarigt landstingsråd, förstår jag de anställda och oroas med dem, skriver Jens Sjöström (S).

Publicerad: 18 juni 2015, 09:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jag tycker Vårdförbundet och Stockholms Barnmorskesällskap förslag är intressanta och genomförbara, skriver Jens Sjöström (S).

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdStockholmSocialdemokraternaPersonalbristSjuksköterskorFörlossningskris

REPLIK. Till skillnad från Ella Bohlin, som är ansvarig för förlossningsvården i Stockholm, ser och oroas jag över tillståndet i förlossningsvården i Stockholm i sommar. Samtidigt som många med förväntan tänker på kommande semestrar och ledighet hör jag nästan dagligen vittnesmål från vårdpersonal i Stockholms läns landsting om att sommaren för dem förknippas med oro för att patienter ska bli lidande och en känsla av otillräcklighet.

Jag förstår dem. Sjukas behov av vård tar inte paus vid midsommar. På samma sätt som akut sjuka måste få vård och cancerbehandlingar måste fortsätta att ges, så kommer barn till världen även i sommar.

Trots att sommarbristen är lika förutsägbar varje år har Personalutskottet, det politiska organ som har ansvar för personal- och planeringsfrågor, inte ens diskuterat frågan under våren. Därför har jag begärt att Personalutskottet, vid sitt första sammanträde efter sommaren, ska kalla in alla sjukhusledningar för att gemensamt diskutera vilka strategiska vägval som behöver göras för att skapa en bättre bemanningssituation för framtiden, inte minst nästa sommar.

Samtidigt erbjuder professionen i sin debattartikel en rad förslag på hur vi ska lösa situationen just nu, och detta tillfälle borde vi ta. Vi borde göra vårt bästa för att hantera sommarsituationen just nu och inte bara kallsinnigt konstatera att det antagligen kommer lösa sig hjälpligt i år igen. Det är i alla fall så jag läser Ella Bohlins inlägg.

Jag tycker Vårdförbundet och Stockholms Barnmorskesällskap förslag är intressanta och genomförbara, och jag skulle gärna se att vi särskilt diskuterar igenom förutsättningarna för att betala barnmorskorna i tid som ett incitament för att ta extrapass. Det skulle även vara ett sätt att säkra att barnmorskor får extra ledighet. Något som de verkligen förtjänar.

Oaktat det faktum att Socialdemokraterna är i opposition i Stockholms läns landsting och alltså inte är direkt ansvarig för förlossningsvården i sommar vill jag spela en aktiv och konstruktiv roll i att lösa situationen, skapa trygghet för Stockholms gravida och ge lugn och ro för barnmorskorna att utföra sitt viktiga arbete.

Min dörr står alltid öppen om ansvarigt barn- och äldrelandstingsråd Ella Bohlin (KD), ansvarigt sjukvårdslandstingsråd, Anna Starbrink (FP) eller ansvarigt personallandstingsråd, Peter Carpelan (M) vill diskutera barnmorskornas intressanta förslag med oss Socialdemokrater, tillsammans med dem och Vårdförbundet.

Jens Sjöström, oppositionslandstingsråd (S), Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev