söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

S: Nya privatiseringar löser inte vårdkrisen

Stockholms läns sjukvård är hårt pressad med akut platsbrist och enormt tryck på akutmottagningarna. Det är inte acceptabelt att den styrande landstingsalliansen då prioriterar privatiseringar när vi behöver omfattande satsningar på personal och öppna stängda vårdplatser, skriver S i en replik till Anna Starbrink (L).

Publicerad: 11 augusti 2016, 14:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är dags för landstingsalliansen som styrt i snart tio år att överge sin privatiseringsiver - lös i stället vårdkrisen!


Ämnen i artikeln:

Mer privat akutvård?SocialdemokraternaAlliansenHälsaAkutsjukvårdPrivat driftSjukhusStockholm

REPLIK Socialdemokrater i landstinget har i sommar besökt länets största akutsjukhus för att träffa personal och höra deras berättelse om läget i vården. Vi möter stängda vårdplatser, operationsköer och en orimlig arbetssituation.

Bristen på erfaren vårdpersonal samt specialistutbildade sjuksköterskor är främsta orsaken till den hårt pressade situationen på akutsjukhusen. För att skapa rimliga arbetsförhållanden och en patientsäker vård behöver beläggningen komma ner till cirka 85 procent. Då behövs fler medarbetare.

Professionens krav är tydliga och vi håller med: för det första måste landstingsalliansen låta akutsjukhusen erbjuda en tydlig löneutveckling som premierar erfarenhet och kompetens så att medarbetare inte lämnar sjukhusen.

För det andra behöver personalen en hållbar arbetssituation och minskad stress. I Södertälje genomförs nu ett projekt med 80 procent kortare arbetstid och bibehållen lön. Personalen berättar om minskad stress, mer energi och mer tid för patienterna. Vi vill därför införa arbetstidsförkortning på försök inom fler verksamheter.

För det tredje kräver vi att vårdpersonal får ekonomiska förutsättningar att vidareutbilda sig och att landstingsalliansen inför akademisk specialisttjänstgöring och som innebär ersättning under studietiden och praktik inom verksamheten som då också får avlastning.

Vi kräver även personalbostäder vid våra sjukhus så att nyutexaminerade kan ta jobb här i Stockholmsregionen. Till att börja med vill vi att 120 stycken bostäder byggs i anslutning till KS Solna och KS Huddinge. Det motsvarar bemanning till flera avdelningar.

I stället för att vidta de satsningar som så desperat behövs för att stoppa personalflykten från vården så är lösningen från landstingsalliansen i stället ytterligare privatiseringar. Som argument anger Alliansen de goda resultaten på privat drivna S:t Görans sjukhus. Det Anna Starbrink (L) inte nämner i sin debattartikel Dags för ytterligare ett privat akutsjukhus är att S:t Görans sjukhus hade en mycket väl fungerande verksamhet även innan det privatiserades.

Starbrink nämner inte heller att landstingsdrivna Norrtälje sjukhus, som bland annat tack vare en unik samverkan med den kommunala omsorgen, levererar mycket bra resultat. Det är alltså inte privatiseringar i sig som är lösningen, utan hur vården organiseras. Men i Alliansens verktygslåda finns inga andra verktyg än privatiseringar och utförsäljningar.

Vi socialdemokrater kan inte acceptera att privatiseringar får gå före satsningar som behövs för en trygg vård i hela länet på samtliga sjukhus. Det är dags för landstingsalliansen som styrt i snart tio år att överge sin privatiseringsiver och i stället fokusera på att lösa krisen i vården.

Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd (S) Stockholms läns landsting

Dag Larsson, oppositionslandstingsråd (S) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev