Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Romson: Låt Sverige vara föregångare inom sexuell hälsa

Att ha tillgång till ett bra och välfungerande preventivmedel som skyddar mot oönskad graviditet och könssjukdomar är en folkhälsofråga. Miljöpartiet vill därför att staten ska ta ett ansvar för att preventivmedel inte ska kosta något för unga upp till 26 år.

Publicerad: 26 augusti 2014, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsoarbeteSexualupplysning

När p-piller kom ut på marknaden på sextiotalet var det ett viktigt steg för kvinnors frigörelse. Sverige har också länge setts som ett föregångsland inom sexuell och reproduktiv hälsa.

I dag ser subventionerna för preventivmedel olika ut i landet. Landstingen och regionerna har olika regler för preventivmedel till unga, vad det kostar och vilka preventivmedel som erbjuds subventionerat. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har gått ut med en rekommendation om att kostnaden för unga upp till och med 25 år inte ska överstiga 100 kronor per år vid köp av subventionerade preventivmedel, men då ingår inte alla preventivmedel utan bara de som finns inom den så kallade läkemedelsförmånen.

Om man äter en sort som inte omfattas av läkemedelsförmånen får man betala hela kostnaden själv. Vissa läkemedelsföretag som tillverkar p-piller har av affärsstrategiska skäl valt att plocka bort sina preparat ur läkemedelsförmånen och mångdubblat priset för sina p-piller.

Vi menar att detta inte fungerar tillräckligt bra. Unga kvinnor får i dagsläget inte alltid det preventivmedel som passar dem bäst.

Sexuell hälsa och tillgången till bra och säkra preventivmedel är en folkhälsofråga. Om det preventivmedel som passar en själv ligger utanför vad landstinget eller regionen subventionerar så måste man i dagsläget bekosta det själv. Det blir en fråga om vilken privatekonomi man har. Antalet oönskade graviditeter och därmed aborter är högst bland unga tjejer mellan 20-24 år. 2011 var det totalt 16 211 aborter i hela gruppen upp till 24 år. I ett nordiskt perspektiv ligger Sverige högt när det gäller aborter bland unga.

Det finns inget preventivmedel som passar alla, därför är det viktigt att det finns en bredd. Det är viktigt att unga och de som förskriver gemensamt ska kunna komma fram till vad som är bäst, och vad som passar ens livsstil. Alltför ofta hänvisas unga i dag till ett preventivmedel som de inte tycker är optimalt.

Miljöpartiet i Norrbotten tog för två år sedan strid för en förändring i länet. Man såg att många unga blev oönskat gravida och gjorde abort.

Från januari år 2012 infördes i Norrbotten att varje ung kvinna ska ha rätten till det preventivmedel som passar bäst utan kostnad. Sedan reformen infördes för två år sedan har antalet aborter bland unga upp till 26 år sjunkit med 16,2 % och reformen är uppskattad av såväl de unga och barnmorskor. Ytterligare positiva effekter väntas på sikt. Reformen har även uppmärksammats av RFSU och fått pris.

Rätten för kvinnor att själva bestämma över sin kropp är i grunden en frihetsfråga. Till det hör att inte bli gravid när man inte vill och därmed rätten till ett bra och välfungerande preventivmedel. Det här är en folkhälsofråga. Miljöpartiet menar att det därmed också är rimligt att staten tar ett särskilt ansvar, på samma sätt som när det gäller exempelvis allmänna vaccinationsprogram.

Miljöpartiet vill därför att staten ska ta ett ansvar för att preventivmedel inte ska kosta något för unga upp till 26 år, men också att unga ska kunna få det preventivmedel som passar dem bäst.

Vi vill medverka till förbättrad folkhälsa, där kostnadsfria och valfria preventivmedel till unga är ett viktigt område. Sverige behöver hitta tillbaka till sin ställning som föregångsland inom sexuell och reproduktiv hälsa.

Vi menar att pengar aldrig ska vara ett hinder för ungas möjligheter att skydda sig mot könssjukdomar eller oönskade graviditeter.

Åsa Romson, språkrör (MP)

Agneta Granström, landstingsråd (MP), Norrbottens läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev