söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Riskkapitalet, rädda oss!

Sollefteåbon Majed Safaee är bestört över landstinget i Västernorrlands nyligen aviserade planer på att avveckla välfungerande verksamheter på såväl Sollefteå som Örnsköldsviks sjukhus.

Publicerad: 4 september 2015, 12:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I Västernorrland har ett antal avvecklingar av sjukhusverksamheter nyligen aviserats med kort varsel.


Ämnen i artikeln:

HälsaPrivat driftSjukhus

Jag erkänner att jag länge tillhört den delen av befolkningen som varit tveksam till privata aktörer inom sjukvården, särskilt riskkapitalägda. På något sätt så har det känts svårsmält, sjukvården ska ändå vara en av det offentligas absoluta kärnuppgifter.

Men efter att ha följt Västernorrlands läns landsting agerande den senaste tiden gör jag avbön. Attendo, Aleris, Capio, Ambea med flera, snälla rädda oss undan landstinget!

För oavsett vilka nackdelar en privatdriven akutsjukvård kan ha så finns det i alla fall principer som det går att lita på. I ett privat bolag skulle en VD aldrig stå på en scen framför ägare och investera lova en sak för att sedan agera tvärtemot. I ett privat bolag skulle en VD aldrig gå ut i media och berätta om hur verksamheter ska utvecklas för att 21 dagar senare berätta att man kommer att avveckla verksamheter i stor skala.

Byt nu ut VD mot en politisk ledning så förstår ni vad som hänt när Landstinget i Västernorrlands län nu i massiv skala planerar att avveckla välfungerande verksamheter inom Sollefteå och Örnsköldsviks sjukhus.

Jag är övertygad att ni inte fattar viktiga beslut som kommer att påverka era kunder utan analyser, konsekvensbeskrivningar, grundliga utredningar och fört diskussioner med såväl experter och nyckelpersoner i verksamheten.

Så fungerar det däremot inte på Västernorrlands läns landsting. Här låter man rykten florera i veckor innan en hastig presskonferens tillkallas, där personal inom de mest svårrekryterade yrkesgrupperna (läkare, kirurger och sjuksköterskor) får veta att ledningen planerar att avveckla deras arbetsplatser. Och sedan inget mer.

Jag är också övertygad om att ni är försiktiga med era resurser. Ni skulle aldrig spendera miljoner på att renovera och bygga upp Europas modernaste operationssalar för att knappt två år senare föreslå att lägga ner dem.

Jag tror också att ni är måna om era kunder. Att ni inte skulle föreslå massiva försämringar i era tjänster och samtidigt kräva mer betalt. Precis detta händer i Västernorrland när landstinget föreslår kraftiga försämringar i vården och samtidigt föreslår skattehöjningar på ca 80 öre.

Framförallt tror jag att ni har förmågan att lyfta blicken. Att identifiera problemen där de uppstår och rätta till dem. Inte lägga fram hastiga förslag som syftar till att flytta resurser från välfungerande verksamheter till att kortsiktigt täppa till ett hål stort som den på Titanic.

Jag kanske fortfarande inte är helt övertygad om att ni är vårdens räddning men med tanke på alternativet så snälla riskkapitalister rädda oss. Vill någon av er ta en titt på Sollefteå sjukhus så hjälper jag till med guidning och bjuder på fika.

Majed Safaee, Sollefteåbo, kommunaltjänsteman och f d vice förbundsordförande LUF

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HälsaPrivat driftSjukhus

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev