Sjukvård
”Rikaste landstinget ska inte behöva ha bb-kris”
Den moderatledda alliansen har styrt förlossningsvården i Stockholms läns landsting sedan 2006. Resultatet är en av landets djupaste förlossningskriser. Det är bedrövligt att det största och rikaste landstinget med bäst förutsättningar inte klarar uppgiften, skriver Erika Ullberg (S) i en replik till Ella Bohlin (KD).
Publicerad: 30 augusti 2017, 08:46
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Den rådande krisen i huvudstadsregionen är ingen naturlag” skriver Erika Ullberg (S).
REPLIK Här finns utbildad vårdpersonal, högst skatteintäkter i landet och sex olika förlossningsenheter från Södertälje i söder till Danderyd i norr. Trots detta tvingas länets kvinnor allt oftare åka till andra landsting för att föda. Det är oacceptabelt! Den rådande krisen i huvudstadsregionen är ingen naturlag. Det som krävs är ansvar, en annan förd politik och skyndsamma åtgärder.
Ella Bohlin (KD) är ett av de ansvariga landstingsråden för det borgerliga styret. Hon sa i början av sommaren: ”Vi har ingen BB-kris.” och ”De rapporter som jag har fått är att de har lyckats rekrytera personal till sommaren och hösten.” (DN 30/6). Äntligen verkar hon insett att hon hade fel. Ella Bohlin skriver nu i Dagens Samhälle (28/8): ”Jag har sett förlossningsvården ge föräldrar och barn traumatiska upplevelser på grund av brister i lokaler och andra resurser. Jag har sett stressad personal på väg att bryta ihop under bördan att inte hinna med att ge födande kvinnor den omsorg de behöver.” Det är ju bra att Ella Bohlin ser verkligheten, men varför vidtar hon inga åtgärder? Debattartikeln i Dagens Samhälle känns skriven av någon som är genuint oroad över situationen, men helt oförmögen att agera och ta tag i problemen.
På Landstingsstyrelsens möte den 28 augusti la vi Socialdemokrater fram konkreta förslag för en bättre förlossningsvård, mödravård och eftervård. I stället för att presentera förslag så pekar landstingsalliansen finger åt staten och påstår att det behövs fler utbildningsplatser (Dagens Samhälle 28/8). Det är en myt att utbildningsplatser är den stora utmaningen för förlossningsvården i Stockholm.
Sanningen är att i Stockholm finns många utbildningsplatser och en stor grupp färdigutbildade och erfarna medarbetare redan. Men de vill bara jobba i förlossningsvården om arbetsmiljön förbättras. Genom att satsa på personalen kan vi locka tillbaka och behålla medarbetare så att fler förlossningsplatser kan öppna. I Stockholms läns landsting finns i grunden goda förutsättningar, men då krävs handling!
Detta är vad Socialdemokraterna skulle ha gjort om vi hade styrt:
■ Höj ersättningen till förlossningsvården och mödrahälsovården med 150 miljoner kronor omedelbart. Det räcker inte att Ella Bohlin ”vill se över ersättningen” som under alliansens styre inte höjts under de senaste nio åren.
■ Öka grundbemanningen inom förlossnings- och mödrahälsovården, inför mål om en barnmorska per kvinna i aktiv förlossning, bättre löneutveckling för barnmorskor och undersköterskor samt flexibla arbetsscheman med möjlighet till arbetstidsförkortning.
■ Skapa en sammanhållen vårdkedja mellan mödrahälsovård och förlossningsvård som erbjuder blivande föräldrar kontinuitet, en känd barnmorska och en förstärkt eftervård.
■ Avskaffa vårdval förlossning som upphandlingsform för att istället kunna upphandla verksamheter med olika inriktningar på förlossningsvård.
■ Låt en driven verksamhetsledare starta en ny förlossningsklinik på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Vi vill se fler alternativ av förlossningsverksamheter i direkt anslutning till akutsjukhusen i stil med BB Sthlm och det populära men numera nedlagda Södra BB. Då kan valfriheten och kapaciteten öka.
Alla födande kvinnor ska ges en trygg graviditet, förlossning och eftervård. Det ska Stockholms läns landsting med bäst förutsättningar i landet kunna leverera.
Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd (S) Stockholms läns landsting
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.