Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Reservstyrka ska rädda iva-vården i Västra Götaland

Publicerad: 11 maj 2021, 12:04

Anne Karin Höglund och Lene Lorentzen, Vårdförbundet, dömer ut det förslag om en reservstyrka inom iva-vården som Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland står bakom.

Foto: ULF HUETT/Pressbild/Sergio Joselovsky

Inrätta en reservstyrka som kan rycka in i iva-vården, föreslår politikerna i Västra Götalandsregionen. ”Medarbetare har slitit hårt och har inte fått tid för återhämtning. Kapaciteten måste säkras”, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M). Men Vårdförbundet sågar förslaget.


Ämnen i artikeln:

IntensivvårdVästra GötalandKompetensbrist

Det blågröna styret i Västra Götalandsregionen föreslår i sin budget att intensivvården i regionen ska få ett slags reservstyrka.

– Covid-19 pandemin har belastat iva-vården hårt och visat på en svag länk vid extraordinära situationer. Medarbetare har slitit hårt och inte fått tid för återhämtning och kapaciteten måste säkras. Därför vill vi förstärka iva-vården vid den här typen av extraordinära situationer, särskilda händelser men också under sommaren, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).

Erfarna sjuksköterskor och undersköterskor från andra verksamheter ska få en särskild utbildning i iva-vård för att vid behov kunna förstärka den ordinarie iva-verksamheten. De skriver kontrakt om viss tjänstgöringsskyldighet och får eventuellt åta sig att arbeta ett antal sommarveckor.

Johnny Magnusson har sagt att man skulle kunna likna det vid en ”borgarbrandkår”. 130 miljoner kronor avsätts för projektet under tre år. Det räcker för en satsning på 70 sjuksköterskor och 70 undersköterskor.

– Med de erfarenheter som nu finns i iva-verksamheterna har vi stort förtroende för att cheferna kan omhänderta och planera genomförandet på ett bra sätt, säger Johnny Magnusson.

Anne Karin Höglund, ordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland, dömer ut förslaget.

– Min första tanke är att det är lättare att släcka bränder än att vara specialistsjuksköterska på iva. Det hade varit fantastiskt om det var så här lätt att lösa problemet. Men det är inte genomförbart i praktiken.

Hon har redan blivit kontaktad av arga iva-sjuksköterskor som undrar om Vårdförbundet står bakom förslaget och hur politikerna kan undervärdera deras kompetens på detta sätt. 

Lene Lorentzen, operationssjuksköterska på Skaraborgs sjukhus och fackligt ombud för Vårdförbundet på sjukhuset, anser att förslaget visar på en dålig insikt om vad det innebär att vara intensivvårdssjuksköterska och hur iva-vård fungerar.

– Självklart går det inte att ha en grupp som dyker in när behovet uppstår. Det är en kompetens du får genom din specialistutbildning och genom upplärning och erfarenhet på plats. Om du inte arbetar med det här dagligen kan du inte förväntas vaska fram sådana kunskaper vid behov.

LÄS MER: Lägre vaccinationsgrad i utsatta områden. 

Hon menar att förslaget är orealistiskt. 

– Ja, ett önsketänkande från politikerna.

Men kan det inte vara en kortsiktig lösning på ett akut problem?
– Det finns ingen kortsiktig lösning. Det går inte att trolla fram kunskap och kompetens hos folk som inte har det.

Hon varnar också för att ta in sjuksköterskor från andra verksamheter till intensivvården.

– Det är så vi har hållit på under det senaste året. Men då får man brist på operationsavdelningarna och brist i ambulansbilarna.

LÄS MER: Tredje vågens stora utmaning: hitta personal. 

Vad skulle man göra i stället?
– Erbjud så bra villkor med lön och arbetsmiljö att de som har lämnat vården kommer tillbaka.

Johnny Magnusson säger så här om den fackliga kritiken:

– Jag har respekt för våra olika roller och de åsikter som förs fram från fackligt håll. Men det har kommit positiva signaler från verksamheterna. 

– Satsningen handlar inte om att ersätta iva-personal utan om att komplettera teamet vid extraordinära situationer. Redan nu under pandemin har man på flera håll arbetet med fler professioner för att förstärka iva-vården och  klara uppdraget.

LÄS MER: Krav på listning för vaccin tas bort efter granskning. 

Stefan Helte

Reporter

sh@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev