Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Replik: ”Det finns bevis för kinesisk organhandel”

Ett av de länder som ofta lyfts fram när det gäller oetisk organhandel är Kina, och det finns dokumenterade bevis. Det bör den kinesiska regimen ta ansvar för, istället för att förneka.

Publicerad: 4 september 2018, 08:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Enligt debattörerna kommer utländska patienter till Kina för att köpa organ.

Foto: (c) Courtesy Human Harvest


Ämnen i artikeln:

Samvetsfrihet

REPLIK. Den 28 juni publicerades debattartikeln ”Oetisk organhandel kräver en svensk lagstiftning” som lyfter fram systematiska organstölder från samvetsfångar i Kina. Det framgår att främst Falun Gong-utövare drabbas, men även tibetaner, kristna och uigurer.

I en replik påstår Kinas ambassadör, Gui Congyou, att organstölderna är en lögn, bluff och en fars. Gui säger vidare att kinesiska lagar förbjuder organhandel och utländska organturism. Men i en dokumentär från sydkoreansk TV som sändes i november 2017, inspelad med dold kamera på ett transplantationssjukhus i Tianjin i Kina, framgår att hundratals utlänningar kommer till sjukhuset årligen och genomgår organtransplantationer.

Jose Nunez från WHO ska ha sagt att det inte kan vara sant att Kina utför mellan 60 000 och 100 000 organtransplantationer årligen, men Gui utelämnade att Nunez talade om organ från avrättade fångar. Nunez kan inte ha tagit med i beräkningen den organbank som utgörs av levande samvetsfångar i Kina.

Gui refererar också till Dr. Campbell Fraser, som ofta framställs som expert på organtransplantation. Denne är i själva verket en organmottagare som föreläser om företagsekonomi på ett universitet i Australien och som är under utredning för brott mot universitetets etiska riktlinjer.

Det finns över 4000 dokumenterade fall där Falun Gong-utövare torterats till döds. Mörkertalet är troligen mycket högre.
Falun Gong baseras på uråldriga kinesiska traditioner rörande hälsa och självförbättring. Kärnan är egenskaperna Sanning, Medkänsla och Tålamod. När antalet utövare vuxit sig större än medlemmarna i kommunistpartiet började förföljelsen den 20 juli 1999. Den kinesiska konstitutionen garanterar trosfrihet men trots det förföljs Falun Gong-utövare, liksom tibetaner, kristna och uigurer.

Kina bär på ett flertusenårigt kulturarv som de ska vara mycket stolta över, och där Falun Gong är en värdefull del.

Att Falun Gong blivit en del av organstölderna går bortom all fattning och utgör ett brott mot mänskligheten. Detta bör den kinesiska regimen omedelbart ta sitt ansvar för, istället för att förneka.

Lei Wang, ordförande, Svenska Föreningen för Falun Dafa

Hans Rothenberg, riksdagsledamot (M)

Niclas Malmberg, Riksdagsledamot (MP)

Lotta Johnsson Fornarve, riksdagsledamot (V)

Mattias Björnerstedt, ordförande Svenska Tibetkommittén

Nijat Turghun, ordförande Uiguriska Utbildningsföreningen

Jojje Olsson, författare och journalist

Peter Ebertz, ordförande International Society for Human Rights – Sweden

Petra Lindberg, ordförande SHRIC – Supporting Human Rights in China

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Samvetsfrihet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev