torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Replik: ”Bohlin lägger sin energi på fel saker”

Istället för att uppröras över att jag praktiserar på Karolinska Huddinges förlossningsavdelning tycker jag att Ella Bohlin borde lägga sin energi på att lösa den mycket bekymmersamma situation som Stockholms läns landsting står inför, skriver Annika Strandhäll (S).

Publicerad: 7 juli 2017, 13:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmHälsaFörlossningsvårdStockholm

Replik. Ella Bohlin (KD) är upprörd över att jag praktiserat på Karolinska Huddinges förlossningsavdelning. Det kanske handlar om att vi har olika syn på hur den moderatledda landstingpolitiken i Stockholm faktiskt fungerar?

Där jag ser överfulla förlossningsavdelningar, personal som många gånger går på knäna och platsbrist, ser Ella Bohlin något annat. Hon verka mena, så sent som för några dagar sedan i DN, att bilden av att det finns en BB-kris i Stockholm inte stämmer.

Sjukvården i Sverige är i grunden bra med medicinska resultat i världsklass. Men det finns också problem. Regeringen har därför under våren träffat flera olika landsting för att diskutera den oro kring förlossningsvården som finns i delar av landet. På många håll fungerar det bra men i vissa landsting, såväl moderat- som socialdemokratiskt styrda, finns det utmaningar. Två sådana utmaningar är brist på personal och vårdplatser. Stockholms läns landsting är ett exempel på det.

I Sverige är det landstingen som ansvarar för organisering och bemanning. Ella Bohlin försöker skjuta ifrån sig det ansvaret genom att peka finger på andra landsting. Hon verkar också provoceras över att jag lyssnar på de som arbetar inom förlossningsvården i det landsting hon styr, men jag kan försäkra Ella Bohlin att jag inte räds att besöka fler landsting.

Förlossningsvården är en prioriterad fråga för regeringen. Vi har därför gjort flera viktiga satsningar på förlossningsvården och kvinnors hälsa. För Stockholms läns landsting innebär det hittills satsningar på över 200 miljoner kronor inom området. Pengar som bland annat kan användas till bemannings- och personalfrågor. Regeringen har också byggt ut barnmorskeutbildningen med 250 nybörjarplatser.

Utöver detta har det skett flera viktiga satsningar på sjukvården i stort, som höjda generella statsbidrag med nästan tre miljarder kronor. Och för knappt en månad sedan aviserade regeringen en satsning på tre miljarder som ska gå till sjukvården för att skapa en mer tillgänglig vård, stärka arbetsvillkoren och möjliggöra för landstingen att satsa på personalen. Det här är viktiga och nödvändiga satsningar som det nu är upp till landstingen att använda klokt.

Istället för att uppröras över att jag praktiserar på Karolinska Huddinges förlossningsavdelning tycker jag att Ella Bohlin borde lägga sin energi på att lösa den mycket bekymmersamma situation som Stockholms läns landsting står inför, vad det gäller att säkerställa förlossningsplatser, goda arbetsvillkor och kompetensförsörjning. De problemen minskar inte för att jag praktiserar någon annanstans.

Annika Strandhäll, sjukvårdsminister (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev