måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Regiontopp vill häva anställningsstopp – vill anställa fler inom vården

Publicerad: 13 februari 2023, 08:40

Region Blekinge har haft anställningsstopp och hyrstopp inom vården sedan 2020. Foto: Sverker Berggren

För att lättare kunna anställa mer vårdpersonal i Region Blekinge vill regionrådet Magnus Johansson (S) häva det nästan tre år gamla anställningsstoppet och stoppet för hyrpersonal.

Ämnen i artikeln:

VårdpersonalRegion BlekingeHälsaRegionalpolitik

EJ


Sedan augusti 2020 har Region Blekinge haft anställningsstopp och hyrstopp inom vården. Den förra regionledningen fattade beslutet för att spara pengar. Nu vill hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Magnus Johansson (S) ändra på det, då han menar att stoppet varken sparat pengar eller haft önskad effekt.

– Beslutet fattades i ett annat läge och nu är vårt största problem att kunna anställa personal för att täcka upp de behov som vi har och då är detta en administrativ börda som vi försöker lätta, säger han till P4 Blekinge.

För att kunna anställa personal inom vården har det under anställningsstoppet krävts dispens från hälso- och sjukvårdsdirektören. Och nästan alla ansökningar om dispens under perioden har godkänts, enligt P4 Blekinge. 

Magnus Johansson har föreslagit att anställningsstoppet hävs genom ett så kallat ordförandebeslut till regionfullmäktige.

– Det är inte speciellt vanligt förutom när det är ett ärende av brådskande karaktär. För att få igenom det så snabbt som vi kan så behövde vi göra så här, säger han.

Regionfullmäktige i Blekinge samlas för möte den 5 april.

LÄS MER: Region Stockholm pausar hyrpersonal

LÄS MER: Sörmland inför hyrstopp – måste stänga vårdplatser

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev