söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Regiontopp prisas för satsningar på forskning – ”Redskap för att attrahera duktiga medarbetare”

Publicerad: 25 november 2022, 10:43

Mikaela Waltersson (M) får Forska Sveriges politikerutmärkelse. Foto: Pressbild

Mikaela Waltersson (M) belönas för sitt engagemang för att lyfta forskningen i vården. Hon ser det som extra viktigt i en tuff ekonomisk tid: ”Vi står inför enorma utmaningar, då måste man orka satsa på forskningen.”

Ämnen i artikeln:

Region HallandHälsaForskning

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Det är Forska Sveriges årliga politikerutmärkelse som tillfaller Mikaela Waltersson, regionstyrelsens ordförande i Halland. Enligt motiveringen belönas hon för sitt ”arbete med att ge professionen utrymme för forskning och utveckling i vården”. 

– Jag känner mindre att det är jag som får priset och mer att Region Halland får det. Från politiskt håll har vi varit väldigt hängivna den här frågan, säger Mikaela Waltersson till Dagens Samhälle.

Enligt Forska Sverige får hon utmärkelsen på grund av att Region Halland har legat i framkant när det handlar om att utvärdera nyttan med nya arbetssätt, satsa på informationsdriven vård och öka nyttan av hälsodata. 

Mikaela Waltersson ser priset som resultatet av ett långsiktigt arbete där ett nära samarbete med Högskolan i Halmstad varit en grundbult. 

– För ungefär tolv år sedan hade vi väldigt stora underskott på våra sjukhus och det var många frågor om varför det såg ut som det gjorde. Vi hade ingen riktigt koll på det. Då blev det en drivkraft – att få koll på vad som händer i vårt system. Att utgå från fakta och inte forma verksamheten utifrån vad vi tror.

Vad kan ni från politiken göra för att underlätta för vårdpersonalen att få tid att jobba med forskning och utveckling?
– Avsätta både pengar och resurser. Vi kan också våga låta det hända. Det är många gånger så komplicerat att man måste våga lita och tro på att det kommer att ge någonting i framtiden. Man måste våga hålla i och hålla ut, och det tycker jag att vi gör. 

Finns det utrymme att fortsätta satsa på forskning och utveckling även i en lågkonjunktur?
– Det tror jag är ett måste. Vi står inför enorma utmaningar i Halland med tre ålderdomliga sjukhusområden och frågan om hur vi ska utforma morgondagens hälso- och sjukvård. Vi har ett otroligt bra underlag och fakta att utgå ifrån. Så ja, forskning och utveckling måste man orka satsa på. 

Hur ska vårdpersonalen få tid att forska i ett pressat läge med ständiga larm om kompetensbrist?
– För mig är det viktigt att möjligheten att forska är något som attraherar människor till att komma och jobba hos oss. Att man känner att vi ligger i framkant. Det är ett redskap för att kunna attrahera duktiga medarbetare. 

LÄS MER: Kvalitetsforskaren: ”Misstagen som utmärker dåliga verksamheter”

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev