Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Regioner redo coronatesta kommunanställda

Publicerad: 16 april 2020, 09:31

Region Sörmland hjälper nu kommunerna att testa personal med misstänkt smitta.

Foto: Jeppe Gustafsson/Bildbyrån

Kommunanställda i Region Sörmland och Region Uppsala erbjuds nu möjligheten att provtas för covid-19.


Ämnen i artikeln:

Covid-19RegionerSmittskydd

Kommuner i Sörmland har vädjat till regionen om hjälp med att testa personal. Behovet är särskilt stort inom äldreomsorgen och förskolan.

I förra veckan påbörjades provtagningen i utvalda kommuner. I tisdags beslöt ledningen för Region Sörmland att utvidga erbjudandet till samtliga kommuner. Syftet är att ta reda på om anställda är eller har varit smittade.

– Vi har nu provtagningskapacitet för kommunernas medarbetare, säger Marie Bennermo, chef för patientsäkerhet vid Region Sörmland, till SVT Sörmland.

Testerna görs i drive-in-stationer vid de tre sjukhusen i Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna där sjukvårdspersonal möter upp i skyddskläder. De som testas måste uppvisa symtom och ha uppmanats av sina chefer att göra provet.

Region Uppsala har tidigare låtit vårdpersonal testa sig. Då det inte längre råder brist på provtagningutrustning öppnas nu den möjligheten även för kommunanställda.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna se till att personal som behövs för den kommunala vården, och som har lindriga symptom, ska kunna gå till arbetet för att sköta vården, säger Erik Sköldenberg, chefsläkare i Region Uppsala till SVT Uppsala.

Karin Lundahl

Webbredaktör

klu@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19RegionerSmittskydd

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev