söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Regioner förbereder för vård av krigsskadade ukrainare

Publicerad: 2 mars 2022, 11:13

Ukrainska flyktingar i en idrottshall i polska Medyka. FN uppgav på tisdagen att över 600 000 ukrainare har flytt landet sedan Rysslands invasion. Foto: Visar Kryeziu

Svenska regioner och kommuner förbereder sig för att ta emot flyktingar och skadade från kriget i Ukraina. Sjukhus inventerar nu sina resurser för att se hur de kan hjälpa till.

Ämnen i artikeln:

Kriget i UkrainaRegion DalarnaRegion VästmanlandHälsaSjukhus

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Socialstyrelsen har i veckan kontaktat regionerna för att se vilken kapacitet sjukvården har att vårda skadade från kriget i Ukraina, samt om de har material eller läkemedel att skicka till det angripna landet. Och flera regioner och akutsjukhus är redo att ta emot krigsskadade, rapporterar Dagens Nyheter. 

Dalarna uppger att de just nu har 12 vanliga vårdplatser, en eller två iva-platser samt några nyföddhetsplatser som kan användas för vård av krigsskadade, rapporterar P4 Dalarna

Regionen kan inte äventyra sin egen förmåga till tidskritiska operationer eller akutsjukvård, men ser över vilken typ av vård som skulle kunna prioriteras ner vid behov. Det uppger regiondirektör Karin Stikå Mjöberg.

– Det finns en skala som är ganska svår att balansera och som professionen tar hand om, att det här kan vi undan för undan lägga åt sidan eller skjuta på för att ta det som är akut, säger hon till SR.

LÄS MER: Karlskoga redo hämta krigsflyktingar – ”Hjälper inte att bara prata”

Region Västmanlands biträdande sjukhuschef Martin Andersson hävdar att de precis fått frågan om hur de kan bistå.

– Den första förfrågan vi fått är en sorts inventering av vilka förmågor vi har och vad vi kan hjälpa till med, om vi kan skicka material, hur många patienter vi teoretiskt skulle kunna ta emot, säger han till P4 Västmanland.

Region Stockholm aktiverade på tisdagen sin regionala krisledning, RKL, med anledning av Rysslands invasion i Ukraina. Kriget kan påverka leveranser till verksamheterna eller leda till ökat behov av sjukvårdsinsatser, RKL ska därför följa och analysera utvecklingen och bedöma hur regionen kan påverkas.

LÄS MER: ”Vi ska vara en öppen famn”

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev